Stroži nadzor nad kvalitetom vode

Nadzor nad kvalitetom vode za piće u zemlji je pooštren, a voda u Beogradu je ispravna i nisu se pojavile nikakve promene kao posledice poplava.

Izvor: B92

Petak, 16.05.2014.

09:49

Default images

Nadzor nad kvalitetom vode za piće u zemlji je pooštren, sva izvorišta koja su potopljena, kao i postrojenja koja se brane su isključena sa vodosnabdevanja, dok ne stigne potvrda o ispravnosti, rekla je danas Tanjugu specijalista higijene u Institutu za javno zdravlje Srbije dr Dragana Jovanović.

Govoreći o situaciji u beogradskim opštinama, ona je rekla da je "situacija najkritičnija u Lazarevcu, jer su poplavljeni svi vodozahvati i postrojenja za preradu vode se brane od plavljenja".

U Obrenovcu je, nakon jučerašnjeg prekida zbog nestanka struje, vodosnabdevanje ponovo uspostavljeno.

Zbog nestanka struje i delimičnog plavljenja, vodosnabdevanja trenutno nema ni u naseljima Beli Potok, Pinosava, Zuce, Stepašinovac, u delu Vrčina i na vrhu Avale.

Stanovnici ovih beogradskih naselja dobiće vodu posle konačne potvrde da je ispravna za piće, rekla je dr Jovanović.

Ističući da su svi instituti i zavodi za javno zdravlje organizovali 24-časovna dežurstva u poplavljenim područjima, ona je objasnila da stručne ekipe na terenu uzorkuju vodu za piće i redovno prate njen kvalitet.

U poplavljenim područjima gde je voda vidljivo zamućena, sanitarna inspekcija je propisala zabranu korišćenja ili su regionalni zavodi za javno zdravlje dali savet stanovništvu da je ne koristi za piće i pripremu hrane.

"U svim takvim slučajevima, može se koristiti samo voda iz kontrolisanih izvora vodosnabdevanja, a to su cisterne ili flaširana voda", rekla je dr Jovanović i naglasila da korišćenje prokuvane vode nije bezbedno.

Ona je objasnila da ista preporuka važi i za stanovništvo u poplavljenim područjima koje se snabdeva iz seoskih vodovoda i individualnih bunara gde voda nije vidljivo zamućena. Treba sačekati kontrolu, nakon čega ta voda može da koristi za piće i pripremu hrane posle prokuvavanja.

Voda za piće u Beogradu ispravna

Kvalitet vode za piće u Beogradu je dobar i nikakve promene se nisu pojavile kao posledica poplava, kaževršilac dužnosti direktora JKP ''Beogradski vodovod".

U saopštenju Gradske uprave se navodi da su to pokazale vanredne kontrole vode za piće, koju obavljaju Beogradski vodovod i kanalizacija i Gradski zavod za za javno zdravlje.

''U Beogradskom vodovodu od pre deset dana, kada su počeli da rastu vodostaji na obodu grada, počele su i vanredne kontrole kvaliteta vode na rubnim područjima. U uslovima kada dolazi do izlivanja reka, kao što se događa sada, i kada zbog nestanka struje dođe do prekida snabdevanja vodom, pre nego što se voda pusti, radi se vanredno ispiranje vodovodne mreže, zatim kontrola i tek onda se pušta voda'', obijasnio je v.d. direktor "Vodovoda i kanalizacije"' Svetozar Veselinović.

On je precizirao da je sasvim drugi režim ukoliko dođe do prekida vodosnabdevanja u takvim uslovima, navodeći da je takva situacija u Ripnju.

Prema njegovim rečima, u tom naselju je prekinuto vodosnabdevanje zbog struje i drugih situacija, a pre nego što se nastavi sa isporukom vode, mora da se ispere cevovod, da se prekontroliše kavlitet vode i tek onda se cevovod pušta u funkciju.

Veselinović je upozorio i da vodu u bunarima ne kontroliše ''Beogradski vodovod'' dodajući da je ta voda sada ''sigurno pogoršanog kvaliteta zbog toga što ima velike količine kišnice i podzemnih voda'', navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

20 h

Podeli: