Putin potpisao, Krim postaje ruski

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je u Kremlju dokument kojim se ukrajinsko poluostrvo Krim i grad Sevastopolj pripajaju Ruskoj Federaciji.

Izvor: B92

Petak, 21.03.2014.

10:44

Default images

Ranije danas, Ukrajina je potpisala Sporazum o pridruživanju sa EU.

Pre Putinovog konačnog potpisa, Sporazum o pripajanju Krima i Sevastopolja odobrio je gornji dom ruskog parlamenta, što je ranije učinio i donji dom parlamenta.

Preduslov za pripajanje Krima Rusiji bio je referendum, koji je na tom poluostrvu, s pretežno ruskim stanovništvom, održan u nedelju 16. marta, a na kome je skoro 97 odsto stanovništva glasalo za pripajanje.

Ukrajina i Zapad odbacili su referendum kao nelegitiman, a SAD i EU su uveli sankcije Rusiji, podsetio je AP. Putin je, s druge strane, rekao da bi Rusija trebalo da se uzdrži od odzmazde nakon što su joj uvedene sankcije.

Krim je bio u sastavu Rusije od 18. veka do 1954. godine, kada ga je tadašnji sovjetski lider Nikita Hruščov poklonio Ukrajini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

79 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: