G7 ne priznaje referendum na Krimu

Lideri grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta - G7 saopštili su da neće priznati rezultat referenduma o otcepljenju Krima od Ukrajine.

Izvor: B92

Sreda, 12.03.2014.

15:28

Default images

Lideri Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, Japana, Ujedinjenog Kraljevstva, SAD, predsedici Evropskog saveta i Evropske komisije pozvali su Rusiju da "odmah obustavi akcije podrške referendumu na Krimu koji se tiče njegovog statusa, što je direktno kršenje Ustava Ukrajine".

"Bilo kakav referendum neće imati pravnog efekta. Kada se doda nedostatak adekvatnih priprema i uznemirujuće prisustvo ruskih trupa, to bi takođe bio duboko pogrešan proces koji ne bi imao moralnu snagu. Iz svih tih razloga, nećemo priznati njegov ishod", navodi se u saopštenju G7.

Dodaje se da bi aneksija Krima "mogla imati teške posledice za pravni poredak koji štiti jedinstvo i suverenitet svih država".

"Ukoliko bi Rusija preduzela takav korak, mi bismo preduzeli dalju akciju, i pojedinačno i kolektivno", upozorili su lideri G7.

Oni su pozvali Rusiju da odmah prekine eskalaciju konflikta na Krimu i u drugim delovima Ukrajine, smanji broj svojih vojnika na stanje od pre krize, počne direktne razgovore sa Vladom Ukrajine, i da se stavi na raspolaganje međunarodnoj medijaciji i posmatranju po pitanju svih legitimnih pitanja koje oni mogu imati.

"Mi, lideri G7, pozivamo Rusiju da nam se priključi u zajedničkom diplomatskom procesu za rešenje tekuće krize i podrži napredak suverene, nezavisne, inkluzivne i jedinstvene Ukrajine", navodi se u saopštenju.

Oni su takođe podsetili Rusiju na svoju odluku da obustave učešće u pripremi samita G8 u Sočiju sve dok Moskva ne promeni svoj kurs i "klima ne postane opet takva da će G8 moći da ima smislene razgovore".

Krimski parlament proglasio je juče nezavisnost tog poluostrva od Ukrajine, uoči referenduma u nedelju o pripajanju te teritorije Rusiji.

Krimski parlament je zakazao za 16. mart referendum na kojem će se građani izjasniti o pripajanju tog crnomorskog poluostrva Rusiji. Odluka o referendumu je doneta pošto je prozapadna opozicija smenila vlast u Ukrajini.

Ruska Duma će 21. marta razmatrati predlog o pripajanju stranih teritorija koje izraze takvu želju, kao što je slučaj sa Krimom, ali i ubrzanje procedure izdavanja pasoša građanima tih područja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

14 h

Podeli: