Krim: Brodovi isplovili pod uzbunom

Pogranična služba Ukrajine saopštila je danas da preduzima vanredne mere kako ne bi bila zauzeta teritorija Obalske straže i njena plovila u Sevastopolju.

Izvor: B92

Subota, 01.03.2014.

18:16

Default images

Ovaj krimski grad ima specijalni status, jer je u njemu stacionirana ruska Crnomorska flota.

Ukrajinske novinske agencije ranije su javile da kolona od deset vozila sa približno 300 ljudi obučenih u uniforme specijalaca pod punom borbenom opremom pokušava da zauzme Sevastopoljsko odeljenje Obalske straže.

Svi brodovi su isplovili na more na signal uzbune, javila je agencija UNN, kojoj je u pres službi Pogranične službe rečeno da je "starešina te grupe rekao da ima naredbu Ministarstva odbrane Rusije".

"Rukovodstvo Državne pogranične službe Ukrajine saopštava da će postupati u skladu sa zakonodavstvom Ukrajine", navedeno je u saopštenju.

Agencija Ukrinform prenela je saopštenje te službe da ona nastavlja da u punoj meri ispunjava zadatak čuvanja državne granice u Autonomnoj Republici Krim.

S druge strane, Itar-Tass izveštava da je situacija u Sevastopolju mirna i da se građani okupljaju na mitingu sa ruskim zastavama u rukama.

U drugim delovima grada formiraju se "odredi samoodbrane" čiji pripadnici - kako navodi ruska agencija, ne skrivaju bojazan od mogućeg dolaska agresivnih grupa iz zapadnih olbasti Ukrajine.

Ukrajinske agencije, istovremeno, pozivajući se na izvore izveštavaju da je tokom protekle noći zauzet Kirovski vojni aerodrom, kao i da "ruski vojnici" pokušavaju da zauzmu jedan od komandnih punktova raketne jedinice Ukrajinskog vazduhoplovstva u oblasti grada Evpatorija.

O pokušajima "naoružanih vojnika" da preuzmu kontrolu nad komandnim punktom kod Evpatorije javila je agencija UNIAN, pozivajući se na izvor blizak taktičkoj grupi "Krim" Ukrajinskog vazduhoplovstva.

Ukrinform prenosi tvrdnju koju je kasno sinoć na svoj nalog na "Fejsbuku" postavila pres sekretar Medžlisa (skupštine)krimskotatarskog naroda Ljilja Muslimova.

"Predsednik Kirovskog regionalnog medžlisa Ekrem Abdulvapov mi je rekao telefonom da je zauzet Kirovski vojni aerodrom i da je na teritoriji aerodroma 16 vojnih kamiona punih vojnika u pratnji 2-3 hamera", navela je ona.

Prema statističkim podacima iz decembra prošle godine Krim ima 1.958.000 stanovnika, među kojima najviše Rusa (58,5 odsto), Ukrajinaca (24,3 odsto) i krimskih Tatara (12,1 odsto).

Ruski senatori su jednoglasno izglasali da se pošalju jedinice ruske vojske na Krim, "kako bi se obezbedio mir i stabilnost u regionu". Odluku o tome kada će biti poslate donosi Vladimir Putin.

Zbog ove odluke Moskve, bivši bokser i lider Udara Vitalij Kličko zatražio je vojnu mobilizaciju u Ukrajini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: