"Pokušano zauzimanje MUP Krima"

MSP Rusije saopštilo da je sinoć grupa naoružanih ljudi upućenih iz Kijeva pokušala da zauzme zgradu Ministarstva unutrašnjih poslova Krima i da ima povređenih.

Izvor: B92

Subota, 01.03.2014.

11:39

Default images

"Zahvaljujući odlučnom delovanju odreda samoodbrane, izbegnut je pokušaj zauzimanja zgrade MUP-a", naveo je ruski MIP u saopštenju.

"Pozivamo one koji daju takve naredbe iz Kijeva na uzdržanost. Smatramo krajnje neodgovornim nastavak pritiska na, i bez toga napetu situaciju na Krimu", navedeno je u saopštenju koje je preneo Itar-Tass.

Kako javlja agencija UNIAN, nove ukrajinske vlasti danas su smenile načelnika krimske policije Valerija Radčenka i na njegovo mesto postavili Igora Avruckog.

Zbog tog poteza danas je rukovodstvo krimske skupštine najavilo održavanje vanrednog sastanka.

Predsednik krimske vlade Sergej Aksjonov izjavio je danas da privremeno preuzima kontrolu nad bezbednosnim strukturama - policijom, vojskom, mornaricom, ministarstvom za vanredne situacije, poreskom i pograničnom službom.

"Svi komandiri treba da izvršavaju samo moje naredbe i naloge. Ko nije saglasan, neka napusti službu", rekao je krimski premijer.

Istovremeno, Itar-Tas s izveštava iz glavnog grada Krima, Simferopolja, da republičke vlasti nisu raspustili jedinice specijalnih snaga MUP "Berkut" (Suri orao), koji se nalaze na krimskoj teritoriji i stavili su ih pod sopstvenu komandu.

Poslanik krimskog parlamenta Konstantin Baharjev rekao je da je odluku o tome skupština donela juče.

MUP Ukrajine je prethodno rasformirao "Berkut", a ranije su i vlasti krimskog grada sa specijalnim statusom, Sevastopolja, lokalni "Berkut" prisajedinili gradskoj miliciji.

MIP Rusije saopštio je juče da je dat nalog Generalnom konzulatu Rusije u Simferopolju, koji pokriva i Sevastopolj, da preduzmu sve neophodne mere za početak izdavanja ruskih pasoša pripadnicima "Berkuta".

Ruski konzul Vjačeslav Svetličnij rekao je za RIA Novosti da konzulat ne isključuje mogućnost izdavanja ruskih pasoša ne samo pripadnicima "Berkuta", već i drugim građanima Ukrajine.

"Možda će moći. Ta pitanja rešavaćemo fazno", rekao je diplomata, dodajući da je proces pripreme izdavanja pasoša već započeo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: