Vlada Egipta iznenada dala ostavku

Prelazni premijer vlade Egipta Hazem el-Beblavi objavio je da je njegov kabinet podneo ostavku predsedniku zemlje, ne dajući jasan razlog za tu odluku.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.02.2014.

12:18

Default images

El-Beblavi predvodi vladu Egipta uz podršku vojnih struktura, nakon što su sa vlasti svrgnuti bivši predsednik Mohamed Morsi i njegova partija Muslimanska braća.

"Kabinet je danas doneo odluku da podnese ostavku predsedniku", rekao je Beblavi u kratkom obraćanju emitovanom na državnoj televiziji.

Beblavi je na mesto premijera postavljen nakon što je egipatska armija u julu svrgla bivšeg predsednika Mohameda Morsija. Ovom ostavkom, stvara se prostor da glavni komandant Vojske Egipta general Abdel Fatah al-Sisi objavi kandidatura za predsednika. Sisi prethodno mora da napusti sadašnji položaj ministra odbrane. Nakon svrgavanja bivšeg predsednika Morsija, kojem su prethodili masovni protesti, Sisi je objavio političku mapu puta koja bi vodila izborima. Posle uklanjanje Morsija s vlasti došlo je do najkrvavije političke krize u modernoj egipatskoj istoriji. Snage bezbednosti ubile su stotine njegovih pristaša i uhapsile na hiljade, ali su i same izgubile nekoliko stortina ljudi. Pokret Muslimansko bratsvo, kojem je pripadao i Morsi, je stavljen van zakona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

13 h

Podeli: