BiH: Završeni protesti, sutra opet

Građani Sarajeva danas su skoro devet sati proveli na ulicama mirno protestujući protiv teškog stanja u zemlji, korumpirane vlast, nezaposlenosti...

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 11.02.2014.

11:15

Default images

Protesti u BiH se održani su i danas u nekoliko gradova, ali se na okupljanjima nezadovoljnih građana pojavilo manje građana nego ranije.

Protesti se, kako javlja portal Klix.ba, nastavljaju i sutra.

S parolama "Nikšić, Budimir, Izetbegović i tužilaštvo, siđite s vlasti", "EU help" i "Fašisti, siđite s vlasti", te uz povike "Lopovi!", "Živjelo bratstvo i jedinstvo", "Bosna", "Hoćemo ostavke"...građani su danas proveli na relaciji Predsjedništvo BiH - Vlada Federacije BiH, a saobraćaj je na raskrsnici kod Higijenskog zavoda sve vrijeme bio blokiran.

Manja grupa demonstranata zadržala se u večernjim satima u centru Sarajeva, blokirajući Titovu ulicu, dok je saobraćaj kroz Alipašinu ulicu delimično pušten.

Protesti su počeli u 12 i 13 časova širom BiH - u Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Bihaću i drugim gradovima.

Protest u Sarajevu okupio je oko hiljadu ljudi koji su došli do zgrade Vlade Federacije BiH i ponovili zahtev za ostavkama premijera i vlade.

Saobraćaj ispred zgrade Predsedništva BiH u Sarajevu je blokiran nakon pola sata od početka okupljanja, kada se okupilo više od 100 građana. U narednih sat vremena, broj okupljenih je narastao na oko hiljadu, a protest se preselio ispred zgrade Vlade FBiH.

Predsednik vlade Federacije BiH Nermin Nikšić juče je rekao da neće dati ostavku, jer bi to "dovelo da paralize sistema", a danas je saopšteno da su u parlamentarnu proceduru upućeni predlozi izmene izbornog zakona, kako bi bilo omogućeno raspisivanje prevremenih izbora.

Demonstranti u Sarajevu okupljeni su ispred zgrade Vlade Federacije BiH i dalje traže ostavku premijera Nermina Nikšića i zahtevaju da se napravi ekspertska prelazna vlada do izbora.

Takođe zahtevaju i ostavke člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića, predsednika Federacije BiH Živka Budimira i ostavke u Tužilaštvu, upozoravajući "da će ih demonstranti skinuti ako ne siđu sami s vlasti".

Zahteva se i dalje revizija privatizacije i oduzimanje nelegalno stečene imovine, zdravstveno osiguranje za sve, smanjenje primanja ministara...

Pozvani su političari da se "lično obrate građanima" i poručeno da će se demonstranti nakon ostavke Vlade odmah razići.

Demonstracije protiču bez incidenata, a zgradu vlade osiguravaju jake policijske snage, uz gvozdenu ogradu postavljenu oko nje.

Osim toga, oni su se okupili i ispred zgrade Predsedništva BiH, a blokirali su i glavnu gradsku saobraćajnicu.

Demonstranti kažu i da neće da "pale vikendice već da ih oduzimaju legalno i da vrate pare narodu".

Pošto je premijer Vlade Kantona Sarajevo Suad Zeljković podneo ostavku na tu poziciju, na današnjem zasedanju Komisije za izbor i imenovanje i administrativna pitanja Skupštine Kantona njegova ostavka je i prihvaćena, objavili su mediji u BiH.

Kako piše hrvatski Index.hr, protest u Tuzli počeo je u 13h, a okupilo se oko 200 ljudi. Ranije danas je Skupština Tuzlanskog kantona prihvatila ostavku Vlade TK.

Na glavnom trgu u Mostaru okupilo se oko 500 ljudi, koji traže ostavke i odgovornost gradskih i kantonalnih struktura vlasti.

Kako navodi "Avaz", danas se očekuje zajednička sednica oba doma Parlamenta FBiH na kojoj će se razmotriti budući koraci zbog novonastale situacije i protesta koji ulaze u šesti dan.

Više o protestima u BiH danas pogledajte u našem prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: