Izrael: Ministar se izvinio Keriju

Izraelski ministar odbrane Moše Jaalon izvinio se za potcenjivačke izjave o američkom državnom sekretaru Džonu Keriju i njegovim diplomatskim naporima.

Izvor: B92

Sreda, 15.01.2014.

15:19

Default images

SAD su insistirale na izvinjenju, javljaju izraelski mediji.

"Ministar odbrane nema nameru da uvredi sekretara i izvinjava se, ako je sekretar uvređen rečima koje su pripisane ministru," navedeno je u saopštenju izraelskog Ministarstva odbrane.

"Izrael i Sjedinjene Američke Države dele zajednički cilj da doprinesu napretku mirovnih pregovora između Izraela i Palestinaca koje predvodi sekretar Keri. Cenimo mnoge napore sekretara Kerija ka tom cilju," dodaje se u saopštenju.

Vašington je prethodno ljutito reagovao na ono što je Jaalon navodno rekao, sugerišući da su SAD očekivale više od "bliskog saveznika".

Jedan visoki američki zvaničnik rekao je da Vašington očekuje da se izraelski premijer distancira od izjava svog ministra odbrane.

"U stvarnosti nije bilo pregovora između nas i Palestinaca svih ovih meseci-već pre između nas i Amerikanaca. Jedina stvar koja nas može spasiti je da Džon Keri dobije Nobelovu nagradu i ostavi nas na miru," rekao je navodno Jaalon iza zatvorenih vrata, kako je objavio najtiražniji izraelski list " Jediot ahronot".

Ministar odbrane je takođe, aludirajući na američki bezbednosni plan, koji je zacrtao penzionisani američki general Džon Alen, navodno rekao da "nije vredan papira na kome je napisan.

"Jaalon smatra da samo nastavak izraelskog prisustva na Zapadnoj obali i dolini reke Jordan može sprečiti da međunarodni aerodrom kraj Tel Aviva i primorski grad Netanija ne budu na konstatnom udaru palestinskih raketa. Jaalonu se takođe pripisuje ocena da ga Keri " ne može naučiti ništa o sukobu s Palestincima."

Američki Stejt department ocenio je da su ove izjave, ako su istinite, "uvredljive i neprilične, posebno imajući u vidu sve sto Sjedinjene države rade da podrže bezbednosne potrebe Izraela".

"Državni sekretar i njegov tim, uključujući generala (Džona) Alena, rade danju i noću da promovišu bezbedan mir za Izrael, jer je sekretar duboko zabrinut za budućnost Izraela," naglasila je portparol Stejt deprtmenta Džeb Psaki, dodavši da dovoditi u pitanje " njegove motive i izvrtati predloge nije nešto što bismo očekivali od ministra odbrane bliskog saveznika."

Jaalon se prethodno našao na udaru kritika sa raznih strana u Izraelu, između ostalih i od Netanijahua koji je u parlamentu-Knesetu nastojao da izgladi stvar. Netanijahu je naglasio da su odnosi između SAD i Izraela od velike važnosti za jevrejsku državu.

"SAD su naš najveći prijatelj i najvažniji saveznik i ako ima podela, mi ih pravazilazimo iza zatvrenih vrata, uključujući i one s državnim sekretarom Kerijem, s kojim sam vodio mnoge razgovore o budućnosti Izraela," navedeno je u saopštenju izraelsko ministarstva u kome se na poriču pomenute opaske.

"Čak kada ima nesporazuma sa SAD, oni su uvek u srcu stvari, a ne odnose se na zasluge pojedinca," rekao je Netanijahu, istakavši takođe da su SAD najveći saveznik jevrejske države. " Mi smo partneri u ciljevima i zajedničkim interesima, regionalnoj stabilnosti, ratu protiv terora, rastu, bezednosti i miru," istakao je izraelski premijer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: