Z. Polje: Nove međuetničke tenzije

Nove međuetničke tenzije u beogradskom naselju Zemun Polje. Žitelji tog naselja optužili su svoje komšije Rome da su doneli šugu u školu "Ilija Birčanin".

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 06.11.2013.

19:44

Default images

Reagovale su nevladine organizacije, kao i Opština Zemun, koja tvrdi da nije dobijala informacije o protestima, ali da će učiniti sve što je u njihovoj moći da se Zemun Polje ne pretvori u geto.

Oko 200 ljudi prošetalo je naseljem u nedelju uz pogrdne i uvredljive parole, upućene pripadnicima lokalne romske zajednice, optužujući ih da su zbog nehigijenskih uslova u kojima neki od njih žive, doneli šugu u školu "Ilija Birčanin".

Nacionalni savet romske nacionalne manjine Srbije osudio je pisanje pojedinih medija, koji su na veoma grub način Rome žigosali kao jedine krivce za pojavu šuge u Zemun Polju. Sa osudom su saglasni i u Regionalnom centru za prava manjina.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić najoštrije je osudila višednevne incidente u Zemun Polju i zatražila od nadležnih organa da hitno reaguju.

"Imajući u vidu da je najavljen novi protest, upozoravamo da ova situacija može još više da eskalira i podsećamo na ranije slične slučajeve u kojima su nasilje, pozivi na linč, izražavanje mržnje i netrpeljivosti prema romskoj populaciji imali ozbiljne posledice", kaže Petrušićeva.

Poverenica dodaje da rasizam u Srbiji još nije u potpunosti iskorenjen. Ona ujedno poziva medije da svojim pisanjem doprinesu razvijanju svesti o ljudskim pravima i toleranciji.

Sekretarijat radi na rešavanju problema u Zemun Polju

Sekretarijat za socijalnu zaštitu Beograda preuzeće u narednom periodu potrebne korake kako bi se rešili problemi stanovnika Zemun Polja koji se žale na kvalitet života zbog romske populacije u socijalnim stanovima, saopšteno je danas.

U saopštenju se navodi da je na današnjem sastanku zamenice sekretara za socijalnu zaštitu Aleksandre Krstić sa predstavnicima stanovnika Zemun Polja dogovoreno da sekretarijat nastavi da radi na rešavanju problema, ali i da se uključe i druge nadležne institucije.

"Intenziviraćemo saradnju sa školom koju pohađaju deca koja žive u socijalnim stanovima. Nastavićemo sa održavanjem dodatnih časova u naselju kako bi deca postigla što bolje rezultate u učenju", rekla je Krstić, a prenosi sekretarijat u saopštenju.

Krstić je podsetila da je prethodnih godina Sekretarijat za socijalnu zaštitu intenzivno radio sa stanovnicima socijalnih stanova i da su, između ostalog, otvorene kancelarije u naseljima u Zemun Polju i na Novom Beogradu, kako bi im se pomoglo da se na što bolji način uklope u novu sredinu i integrišu u društvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: