Organizatori: Još moguća zabrana

Organizatori Parade ponosa poručili su da očekuju da će šetnja u okviru Parade biti održana u subotu 28. septembra, ali i da je još moguće da bude zabrane.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 26.09.2013.

09:29

Default images

Kako je rečeno na današnjoj konferenciji za novinare, organizatori Prajda još nisu dobili bezbednosnu procenu, pa postoji mogućnost da šetnja bude zabranjena.

S druge strane, danas se još nije oglasio niko od nadležnih organa koji vrše procenu bezbednosti i koji daju "zeleno svetlo" za održavanje šetnje u okviru ovonedeljnog obeležavanja Parade ponosa.

"Sve je pripremljeno. Završili smo svoj deo posla, dogovorili smo sa policijom sve detalje", rekao je član Organizacionog odbora Prajda Goran Miletić. On je istakao da bi bilo vrlo lepo da neko od predstavnika vlasti kaže kakvu su procenu dobili.

"Mi sa policijom zaista detaljno razrađujemo stvari, ali o bezbednosnoj proceni do današnjeg dana nismo ništa čuli. Verujem da će tako ostati do kraja, jedino što može da se desi, ako bude zabrane, jeste da nas pozovu da potpišemo zabranu", rekao je Miletić na konferenciji koju je i danas obezbeđivala policija.

"Sve se opet vraća sve na političku volju i mogućnost da se u poslednjem momentu odluči da tu nešto navodno nije u redu", dodao je on. "Što se nas tiče, to je sigurno. Prema onome što imamo na sastancima, izgleda da će parade biti", rekao je Miletić.

Prema rečima organizatora, planirano je da Parada ponosa počne u 10 sati u beogradskom parku Manjež, odakle će se nakon zvaničnog programa krenuti u šetnju Nemanjinom, ulicom Kneza Miloša i Masarikovom, a ceo događaj biće završen ponovnim dolaskom u Manjež. Ulaz u park biće moguć isključivo između 9 i 10 sati preko dva punkta na kojima će se vršiti provera - Trg Slavija u pravcu ka Nemanjinoj ulici i kod Londona na uglu Kneza Miloša i Kralja Milana, gde će ulaziti i akreditovani predstavnici medija.

S obzirom na to da će skup biti zatvoren, organizatori su istakli da neće biti moguće priključiti se šetnji nakon 10 sati, kao i da će policija na samom ulazu na skup vršiti proveru. Kako su istakli, svako ko bude dolazio na skup mora imati ličnu kartu ili neki drugi identifikacioni dokument.

Organizatori su istakli i da će toga dana biti znatno pojačano prisustvo policije po čitavom gradu, posebno oko mesta održavanja Parade, kao i da će neke od ulica u blizini Manježa biti zatvorene.

Oni su preporučili da se na skup ne dolazi malim ulicama i prečicama, već u grupama, javnim prevozom ili pešice i poručuju da dolazak automobilom nije moguć. Organizatori su istakli i da učesnici treba da ponesu što manje stvari i da ne oblače garderobu upadljivih boja, kao i da dođu bez obeležja LGBT pokreta, jer će bedževe, zastave, transparentne..., policija na ulasku u Manjež oduzimati.

Organizacioni odbor će obezbediti promotivni materijal koji će se deliti na skupu, a ukoliko neko želi da tokom šetnje ima svoje promotivne materijale i transparentne potrebno je da da ih dostavi danas i sutra od 12 do 17 sati u EU info centar ili tokom Prajd foruma sutra u Medija centru. Organizatori su istakli i da će na samom skupu biti podeljena bezbednosna uputstva.

Podsetimo, šetnja u okviru Prajda zakazana je za subotu, a ukoliko bude održana, njoj će kao gosti prisustvovati ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije Branko Ružić i švedska ministarka za evropske poslove Birgita Ulson. U međuvremenu, oni koji se protive održavanju Prajda policiji su u subotu prijavili čak sedam skupova u centru Beograda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: