Turska: Oboren sirijski helikopter

Sirijski vojni helikopter oboren je u blizini turske granice, u oblasti Džabal al-Akrad, pobunjeničkom uporištu u priobalnoj provinciji Latakija.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.09.2013.

19:31

Default images

Prema nekim izvorima pobunjenika, helikopter su srušili turski avioni, dok su ga prema drugim izvorima, srušili sami pobunjenici, prenela je agencija Asošiejted pres, a saopštila sirijska Opservatorija za ljudska prava.

Turska privatna novinska agencija Dogan izveštava da je helikopter eksplodirao u vazduhu i pao na zemlju 400 metara od granice.

Rami Abdel Rahman, direktor opozicione Opservatorija čije je sedište u Londonu, ističe da su pobunjenici zarobili jednog pilota helikoptera, dok je sudbina drugog nepoznata.

Turska će obavestiti Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija i države članice NATO-a o detaljima i okolnostima pod kojima je oborila sirijski helikopter, izjavio je danas turski šef diplomatije Ahmet Davutoglu.

"Danas u 14.20 sati helikopter Mi-17, koji pripada Siriji, narušio je granicu sa Turskom, na dva kilometara unutar oblasti Guveči u (oblasti) Jajladagi u provinciji Hataj", rekao je Arinč novinarima u Ankari posle sednice vlade.

Arinč je naveo da je više puta turska protivazdušna odbrana upozoravala, međutim, sirijske letelice su nastavile da narušavaju turski vazdušni prostor, a turski avioni su projektilom pogodili helikopter koji je pao na sirijsko tlo, prenela je agencija Rojters.

Sirijski vojni helikopter Mi-17 ušao je dva kilometra u vazdušni prostor Turske, pogođen je i letelica je eksplodirala u vazduhu i pala na zemlju, na 400 metara od okruga Jajladagi, navode turski mediji.

Arinč je upozorio da su turski vojni avioni nastavili da patroliraju turskim nebom.

Turska deli 900 kilometara dugu granicu sa Sirijom, gde je utočište našla četvrtina od dva miliona izbeglica koje su napustile ratom zahvaćenu zemlju.

Odnosi između Sirije i Turske, koje su nekad bile bliske saveznice, znatno su pogoršani od početka pobune protiv Asadovog režima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

21 h

Podeli: