Subota, 08.06.2013.

15:09

Otkud ustaše u časopisu za škole?

Politički analitičar Žarko Puhovski smatra da bi deca u Hrvatskoj trebalo da u školama mnogo više uče o delovanju ustaških formacija, ali na osnovu činjenica.

Izvor: Tanjug

Default images

Povodom buke koja se digla oko najnovijeg broja hrvatskog mesečnika "Vojna povijest" na čijoj je stranici ustaški zločinac i komandant crne legije Jure Francetić i u kome se velik prostor daje tekstu o ustaškim formacijama i njihovim borbenim dejstvima, Puhovski je rekao Tanjugu da ne bi bio problem ako bi se u tekstu o ustašama navodile činjenice.

“Ali, ako se radi o propagandi, i o Francetiću se piše kao o kao šarmantnom uspešnom pobedniku, to je neprihvatljivo, pa bi Ministarstvo nauke i obrazovanja trebalo reagovati, preduzeti radikalne mere i izbaciti taj mesečnik s popisa dodatne literature za škole'', istakao je Puhovski.

Ministarstvo nauke i obrazovanja juče je podsetilo da je preporuku za korišćenje časopisa u školama izdalo bivše ministarstvo u septembru 2011. godine kad je ministar bio Radovan Fuks i kad je na vlasti bio HDZ.

"Preporuka je tada izdata na osnovu pozitivnog mišljenja Agencije za odgoj i obrazovanje koja je imala uvid u tada dostavljeni broj časopisa koji je bio najavljen kao edukativno-istorijski i naučni časopis", ističu u ministarstvu.

Ministarstvo je reagovalo već na samu najavu najnovijeg broja mesečnika objavljenu u "Večernjem listu" čije je "Vojna povijest" specijalizovano izdanje.

Ministarstvo je saopštilo da je od Agencije zatraženo da napravi stručnu analizu poslednjih nekoliko brojeva pomenutog časopisa, uključujući i poslednji broj s naslovom “Ustaška vojnica''.

Osim od agencije, stručnu recenziju, Ministarstvo je zatražilo i od nekoliko nezavisnih stručnjaka za istoriju.

Nakon što Agencija za odgoj da stručno mišljenje, Ministarstvo će preispitati preporuku koju je izdalo bivše ministarstvo.

Za njih je, kako su istakli, potpuno neprihvatljivo da se na naslovnoj strani časopisa koji bi se trebao koristiti u školama nalazi fotografija Jure Francetića s ustaškim oznakama i naslov "Ustaška vojnica - Početni razvoj oružane sile Ustaškog pokreta".

Naslovna stranica i sadržaj mesečnika izazvali su veliku buku i uznemirenost u Banjaluci i drugim delovima Republike Srpske gde su u Drugom svetskom ratu ustaše počinili nebrojene zločine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: