O ekonomiji ima još da se razgovara

Ivica Dačić, Aleksandar Vučić i Mlađan Dinkić dogovrili da o merama za ublažavanje ekonomske krize razgovaraju i tokom sledeće nedelje.

Izvor: B92, Tanjug

Nedelja, 02.06.2013.

17:44

Default images

Niko od aktera sastanaka nije želeo da pruži dodatne detalje, pa je ostalo nepoznato da li je predloženo zamrzavanje plata i penzija i dalje jedna od opacija. Javnost je saopštenjem obaveštena da će se narednih dana nastaviti konsultacije o ovoj temi.

Daleko od očiju javnosti, tri ključna čoveka vladujće koalicije analizirali su kako izaći iz ekonomske krize. Ni vreme ni mesto stastanka nije bilo poznato, već je samo kratko saopšteno da će se još razgovorati o merama koje će omogućiti privredni razvoj i bolji život građana.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, premijer, prvi potpredsednik Vlade i minstar privrede i finansija razgovarali su o ekomomskoj situaciji u zemlji, načinu prevladavanja nasleđenog teškog ekonomskog stanja, fiskalnoj konsolidaciji i merama koje treba da omoguće privredni razvoj, investicije i bolji život građana.

U radu sastanka učestvovala je i guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Dogovoreno je da se tokom nedelje razgovori nastave na nivou vladajuće koalicije, kao i da se održe razgovori sa članovima Fiskalnog saveta, Nacionalnog saveta za privredni oporavak Srbije i Socijalno-ekonomskog saveta, dodaje se u saopštenju.

Vlada Srbije sutra bi trebalo da razmatra na koji način ublažiti ekonomsku krizu u kojoj se zemlja nalazi.

Konsultacije lidera vladajuće koalicije završene su u 16:30. Prethodno je predsedništvo Srpske napredne stranke ovlastilo lidera stranke Aleksandra Vučića da vodi razgovare sa koalicionim partnerima o poboljšanju ekonomske situacije u zemlji.

Naprednjaci insistiraju na tri stava za poboljšanje ekonomske situacije - fiskalnoj disciplini, popravljanju investicione klime i efikasnoj reformi javnih preduzeća, države uprave i rešavanju pitanje preduzeća u restrukturiranju.

Premijer Dačić izjavio je, uoči današnjeg sastanka, da je ove godine napravljen pomak kada je u pitanju stabilnost kursa dinara i da je smanjena stopa inflacije, a da se sada čine napori da se smanji budžetski deficit. On je najavio i da će konsultacije o stanju u ekonomiji i merama štednje biti nastavljene i narednih dana.

Prema rečima ministra Dinkića, razmišljanja Fiskalnog saveta su ispravna ali neophodno je postići konsenzus o merama koje treba preduzeti.

Za sutra je najavljena sednica Vlade Srbije, a ministar poljoprivrede Goran Knežević izjavio je na sednici parlamenta na kojoj se raspravljalo o ekonomskoj krizi da će vlada 3. juna izaći sa konkretnim stavom za ublažavanje teške finansijske situacije.

Mere koje su naprednjaci danas predložili za poboljšanje ekonomske situacije u zemlji, ekonomisti komentarišu pozitivno i ističu da bi, ukoliko se one sprovedu, to bio znak da je država počela ozbiljno da funkcioniše

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: