Đilas: Politika i oko insulina

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas odbacio je kritike ministarke zdravlja Slavice Đukić Dejanovoć zbog nestašice insulina u beogradskim apotekama.

Izvor: B92

Petak, 17.05.2013.

11:40

Default images

Kako dodaje, insulina u beogradskim apotekama nema jer je Apotekarska ustanova tek 30. aprila ove godine u 15.30 časova od nadležnih državnih organa dobila neophodna uputstva za sprovođenje javne nabavke. Podsetimo da je ministarka zdravlja rekla da je za nestašicu insulina u Beogradu odgovoran menadžment Apotekarske ustanove Beograd.

Dragan Đilas mešutim smatra da je napad Slavice Đukić-Dejanović na Apotekarsku ustanovu Beograd zbog nestašice insulina, "pokušaj da se sakriju posledice skandalozne odluke da se bez ikakve pripreme i privatnim apotekama omogući izdavanje lekova na recept, a državne apoteke u isto vreme nateraju da, i pored toga što cene lekova određuje država, sprovode postupak javnih nabavki", .

"Tokom prošle godine ministarki zdravlja uputio sam više pisama da odloži primenu ovakvih odluka, ali ona je to odbila", naveo je gradonačelnik Beograda u pisanoj izjavi.

"Velika većina apoteka širom Srbije koje danas imaju insulin, nabavljaju ga mimo zakona, odnosno bez raspisivanja tendera", tvrdi Đilas.

On smatra i da su "besmislene" tvrdnje ministarke da je simptomatično da samo u Beogradu nema insulina, čime se aludira da je politika iza svega.

Prema rečima Đilasa, u menadžmentu Apoteke nema stranačkih funkcionera ni članova, kao što ih nije bilo poslednjih šest godina, a i sadašnja i prethodna direktorka izabrane su iz redova stalno zaposlenih.

Ministarka zdravlja je pre dva dana izjavila da u Srbiji ima insulina i apelovala na menadžere apotekarskih ustanova da ne šire dezinformacije jer se time stvara atmosfera protiv centralizovanih javnih nabavki.

Predsednik skupštinskog Odbora za zdravlje i porodicu Dušan Milisavljević (DS) zatražio je odgovornost vlade zbog, kako je rekao, "nestašice insulina, dugih lista čekanja za lečenje i epidemije izazvane bolničkom bakterijom klostridija zbog koje su dva pacijenta umrla u bolnici u Užicu".

Milisavljević je na konferenciji za novinare u sedištu Demokratske stranke izneo tvrdnju da je "pored Užica, epidemija klostridijom izbila u Smederevu, Nišu, Leskovcu, a da DS traži odgovornost vlade, jer je nije sprečila, iako je bila upozorena".

Pored nestašice insulina, Milisavljević je naglasio da u apotekama u Srbiji nedostaju i drugi lekovi, među kojima su i antipsihotici, anestetici... On je ocenio i da je stvoren nepotreban haos medju apotekama, pošto su izjednačene držvne i privatne. "Državne apoteke su dobro funkcionisale i nije normalno što su izjednačene sa privatnim. Državne apoteke su ustanove, a privatne su firme", objesnio je Milisavljević.

Kada je reč o listama čekanja, one su prema mišljenju Milisavljevića, veštački pravljene i tako su postale ozbiljan izvor korupcije, a korupcija je, naglasio je, glavna smetnja za strana ulaganja.

On je upitao i "gde je završio novac koji je EU ulagala za poboljšanje zdravstvenog sistama u Srbiji".

Portparolka DS Aleksandra Jerkov saglasila se sa stranačkim kolegom da je odgovornost vlade zbog urušenog zdravstvenog sistema velika, ali i naglasila da ta stranka neće "vladi saplitati noge na tako važnom pitanju". "Ovo nije stranačko pitanje, Demokratska stranka nudi pomoć da se ono reši i neće vladu saplitati", zaključila je Jerkov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: