Mišiću pritvor nezakonito ukinut

Sudija Snežana Ilić iz Prvog osnovnog suda prekršila je zakon kada je samostalno odlučila da ukine pritvor Urošu Mišiću, saznaje „Blic”.

Izvor: B92

Utorak, 26.03.2013.

09:02

Default images

Navijač Crvene zvezde sada je, kako podseća Blic, optužen za nasilničko ponašanje zbog tuče u klubu "Plastik".

"Protivno zakonu, sudija je samostalno odlučila da ukine pritvor Mišiću kada je od tužilaštva dobila mišljenje da se protivi ukidanju", kaže izvor lista iz Prvog osnovnog suda.

"Zakon nalaže da u slučaju protivljenja tužilaštva o pritvoru odlučuje Vanpretresno krivično veće, a ne sudija pojedinac", dodaje taj izvor.

Tužilaštvo je 22. marta uložilo žalbu na odluku sudije Ilić od 21. marta. Vanpretresno veće je istog dana prihvatilo žalbu tužilaštva i ukinulo odluku sudije Ilić, jer je utvrdilo da je ona kao nenadležna donela odluku o ukidanju pritvora Mišiću. Time su praktično i kolege sudije Snežane Ilić utvrdile da je ona prekršila zakon.

Prvo osnovno tužilaštvo je istog dana 22. marta podnelo i optužni predlog protiv Mišića zbog krivičnog dela nasilničko ponašanje, odnosno zbog napada na američke marince 21. februara u beogradskom klubu "Plastik" i tražilo je da mu se odredi pritvor. Krivično vanpretresno veće je prihvatilo predlog tužilaštva i donelo rešenje o određivanju pritvora Mišiću zbog opasnosti da ponovi krivično delo. Međutim, Mišić se nije odazvao na poziv suda upućen 22. marta da ponovo bude u pritvoru.

Uroš Mišić juče je došao u Okružni zatvor u Beogradu, pošto mu je određen pritvor posle podizanja optužnog predloga zbog tuče u klubu "Plastik". Biće smešten u pritvor koji mu je određen po rešenju suda, precizirali su u Upravi za izvršenje zatvorskih sankcija.

Rešenje o određivanju pritvora donelo je krivično vanpretresno veće Prvog osnovnog suda u Beogradu u petak po podne, posle podizanja optužnog predloga protiv Mišića.

Ko je sudija koja je "oslobodila" Mišića

Sudija Snežana Ilić bila je u vreme Slobodana Miloševića pomoćnica ministra pravde Dragoljuba Jankovića zadužena za prekršaje, a krajem 2009. nije prošla reizbor jer je Visoki savet sudstva utvrdio da ima veliki broj ukinutih presuda, što je bio jedan od kriterijuma koji neke sudije nisu prošle, piše "Blic".

Ona je bila pomoćnica za prekršaje u vreme kada su po Zakonu o prekršajima osuđivani nezavisni mediji i kada su hapšeni pripadnici Otpora.

Na posao sudije se vratila s tog mesta, iako to tada zakonom nije bilo moguće. Za Ilićevu je utvrđeno da je kao sudija Drugog opštinskog suda 2006. imala samo 45,35 odsto potvrđenih presuda, 2007. imala je 50,51 odsto potvrđenih, a 2008. 55,96 odsto presuda koje su potvrđene na višim instancama.

Tada je sudila parnice. Visoki savet sudstva je 21. oktobra 2011. odbio njenu žalbu na to što nije reizabrana, jer je utvrdio da je broj njenih ukinutih presuda daleko iznad proseka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: