"Opremanje VS najkrupnije pitanje"

Nakon završetka profesionalizacije, za oružane snage najkrupnije je pitanje opremanja jedinica novim ili modernizovanim naoružanjem i opremom, kaže Diković.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 14.02.2013.

22:38

Default images

"Državni vrh ovo razume i postoji politička volja za bitne iskorake u domenu nabavke novog naoružanja i opreme", izjavio je načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković, za "Večernje novosti".

Diković je dodao da svaka ozbiljna država danas jača svoje vojne potencijalne i da vojska koja ne može da odgovori svojoj ustavnoj ulozi ne treba ni da postoji.

"Posebno nas raduje činjenica da Ministarstvo odbrane, kao deo Vlade Srbije, shvata naše probleme i preduzima mere za njihovo rešavanje. Bez obzira na teškoće, ja sam optimist. Onog momenta kada osetim da nema napretka, zamoliću da dođu sposobniji. I to je doprinos vojsci i logičan postupak svakog oficira na rukovodećim dužnostima", rekao je Diković.

"KiM - najveći bezbednosni izazov"

Najveći bezbednosni izazov za Srbiju je pitanje statusa Kosova i situacija u pokrajini, koja može da se pogorša, izjavio je Diković, koji kaže da je Vojska Srbije dosegla zahtevani nivo operativnih sposobnosti i spremna je da izvrši svoje misije i zadatke.

"Posvećenost Srbije mirnom prevladavanju svih spornih pitanja bitno doprinosi poboljšanju ukupne bezbednosne situacije, ali je neophodno i da takva posvećenost naiđe na sličan odgovor", rekao je Diković za "Novosti".

Načelnik Generalštaba, koji je ukazom predsednika Tomislava Nikolića, povodom Dana državnosti, unapređen iz čina general-potpukovnika u čin generala, upozorio je da bi ozbiljnije narušavanje bezbednosti na severu Kosova i Metohije moglo da dovede do podizanja tenzija na jugu centralne Srbije.

"Opredeljenost naše zemlje za dijalog i dobra saradnja sa međunarodnim snagama na KiM umanjuju mogućnost narušavanja bezbednosti. Na prostoru Raške oblasti već duže vreme prisutne su tenzije na verskom i političkom nivou, ali bezbednosna situacija u ovom delu zemlje je stabilna", rekao je on.

Posle napetosti u Preševu i okolini početkom godine, situacija na jugu centralne Srbije sada je, prema njegovim rečima, stabilna, ali osetljiva.

"Pretnje se, uglavnom, ispoljavaju duž administrativne linije, gde je zabeleženo više slučajeva krijumčarenja robe i ljudi, ilegalne seče šume i oružanih napada na kontrolno-bezbednosni punkt MUP, kod sela Dobrosin", objasnio je načelnik Generalštaba.

Diković kaže da pripadnici Vojske Srbije, angažovani na zadacima u Kopnenoj zoni bezbednosti, bitno doprinose jačanju bezbednosti na tom prostoru i da je zahvaljujući njima, broj povreda linije relativno je mali.

"Odnos Vojske prema stanovništvu ovog dela zemlje je profesionalan i takav će biti i dalje. Naglašavam da VS postupa isto prema svim građanima, bez obzira na nacionalnu, versku ili drugu pripadnost", rekao je on.

Diković je kazao da Srbija nije vojno ugrožena, da bezbednosni rizici postoje, ali da nisu vojne prirode.

"Neki faktori ugrožavanja bezbednosti zajednički su za sve zemlje u regionu. To su etnički i religijski ekstremizam, međunarodna mreža organizovanog kriminala i ilegalna migracija ljudi. Reč je, dakle, o izazovima koji nisu specifično vojni i Srbija tu nije izuzetak", izjavio je načelnik Generalštaba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: