Dan osoba sa invaliditetom

Nizom manifestacijase obeležava Međunarodni dan osoba sa invaliditetom koje su i dalje u Srbiji diskriminisane, pre svega zbog stereotipa i predrasuda društva.

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.12.2012.

07:25

Default images

"Osobe sa invaliditetom su u Srbiji vrlo diskriminisane pre svega zbog stava društva koje ih posmatra kroz prizmu invaliditeta, da manje vrede", rekla je Tanjugu pomoćnica poverenice za zaštitu ravnopravnosti Ljiljana Lončar.

Ona je dodala da je poverenici pristiglo više desetina pritužbi osoba sa invaliditetom, što je 15 odsto od ukupnog broja pritužbi.

Ukazujući da osobe sa inaliditetom imaju svoje vrednosti, kvalitete, sposobonosti i znanja i da u velikoj meri mogu da doprinesu društvu u kome živimo, ona je istakla da je problem u tome što društvo ne prepoznaje i ne vidi prepreke koje postoje, a koje su postavljene osobama sa invaliditetom.

Kao poseban problem, Lončar je istakla zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

"Samo 13 odsto osoba sa invaliditetom je zaposleno. To znači da je njihova nezaposlenost tri puta veća", rekla je Lončar i dodala da poverenica radi na tome da se svest i pristup društva promeni kako bi se smanjila diskriminacija osoba sa invaliditetom.

I predsednica organizacije za zaštitu prava i podršku ženama sa invaliditetom "Iz Kruga - Beograd" Lepojka Carević Mitanovski smatra da su osobe sa invaliditetom diskriminisane i ukazuje da je posebno težak položaj žena sa invaliditetom koje su višestruko diskriminisane.

Ona je rekla Tanjugu da je napravljen napredak donošenjem zakonskih regulativa kojim se rešavaju problemi osoba sa invaliditetom, ali da je problem što ti zakoni predstavljaju "mrtvo slovo napapiru".

Povodom 3. decembra, Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike organizovaće skup "U susret Zakonu o znakovnom jeziku", dok će Centar za tranziciju i ljudska prava "Spektar" organizovati skup "Socijalno preduzetništvo - model ekonomskog osnaživanja osoba sa invaliditetom" u cilju podizanja svesti celokupnog društva o problemima ljudi sa invaliditetom kojih u Srbiji ima 700.000, a od kojih čak 70 odsto živi u siromaštvu.

Kako navode iz iz Centra "Spektar", cilj skupa je i da se podstakne vlada, ali i predstavnici udruženja i javnost, na što hitnije usvajanje Zakona o socijalnom preduzetništvu kako bi osobe sa invaliditetom na uređen način mogle da otpočnu bavljenje nekom vrstom ekonomske aktivnosti i na taj način obezbede svoju i egzistenciju svoje porodice.

Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom princeza Katarina Karađorđević će sa stalnim koordinatorom Ujedinjenih nacija u Srbiji Vilijamom Infanteom i ambasadorom Belgije u Srbiji Alenom Kundickim isporučiti kombi za školu za decu sa autizmom "Olga Hadži Antonović".

U restoranu "Sava" u Centru "Sava" biće organizovana proslava kojoj će prisustvovati gradski sekretar za socijalnu zaštitu Nenad Matić i zamenica sekretara Aleksandra Krstić.

Proslavu organizuje Hendi centar "Koloseum" i savetodavno telo OSI pri Kabinetu gradonačelnika, pod pokroviteljstvom Ministarstva rada i socijalne politike i Skupštine grada Beograda, a pod sloganom "Za boji život bez barijera".

U Centru za kulturu i sport "Šumice" biće organizova takmičarska manifestacija "Jedan dan sreće", dok će opština Zvezdara i Kancelarija za pomoć osobama sa invaliditetom u Ustanovi kulture "Vuk" organizovati druženje, jer je osim siromaštva i zdravstvenih problema, socijalna isključenost jedan od najvećih problema.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom nizom kreativnih radionica "Hoću da se igram!" obeležiće i Kulturni centar Beograda i Udruženje "Plava školjka".

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležava se od 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju na obeležavanje tog dana s ciljem da se invalidima omogući jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno sudelovanje u društvenom životu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

9 h

Podeli: