Irinej: Hag je konačno skinuo masku

Patrijarh srpski Irinej izjavio je da je oslobađajućom odlukom za hrvatske generale Haški sud skinuo masku sa lica i pokazao da je u pitanju politički sud.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 25.11.2012.

12:26

Default images

"Ovom presudom Tribunal je skinuo masku sa svoga lica i konačno pokazao da je u pitanju politički sud, lišen osnovnih pravnih i etičkih normi kome je cilj da krivce proglasi nevinima a nevne žrtve krivcima", rekao je patrijarh na parastosu srpskim žrtvama ratova 90-ih godina u Sabornoj crkvi u Beogradu.

Prema rečima patrijarha, Haški sud je tom odlukom kompromitovao pravo i pravdu i potvrdio da "nije utemeljen na pravnim normamam, već na interesima moćnika ovoga sveta i vremena".

Poglavar SPC je naveo da se na Haški sud zato može primeniti srpska poslovica "kadija te tuži, kadija ti sudi".

Kako je istakao, po logici haškog suda niko ne odgovara za 200.000 prognanih, za spaljene srpske domove i svetinje i hiljade ubijenih
"Očigledno je da Haški sud prikirva zločine nad Srbima", dodao je patrijarh.

Patrijarh je pozvao Srbe da budu složni i jedinstveni i da podršku traže od Rusije.

On je rekao da Haški sud prikriva zločine nad Srbima, jer ispada da su sami Srbi nad sobom činili zločine. "Pitamo nepravične sudije ko je onda kriv", rekao je patrijarh.

"Posle svog podviga, teško može da zadrži naziv suda, a ni atribut međunarodnog", kazao je Irinej i naveo da se u ovakvoj situaciji gde vlada nekoliko zemalja moćnika, Srbi treba da se okrenu sebi, svojoj veri, čovekoljublju i rodoljublju.

"Naša snaga je u slozi i jedinstvu. Vratimo se duhovnim vrednostima na kojima nas je vodila naša duhovnost i istorija", rekao je on i istakao da je ta vera Srbe usmerila ka Istoku.

"Svoj mali čamac treba da vežzemo za veliki brod našeg velikog slovenskog bratskog naroda, sa kojim smo povezani krvlju i verom. Oni su naša podrška i nada, a uvek su bili sa nama kada nam je trebalo, a danas nam trebaju najviše", kazao je patrijarh.

Patrijarh je rekao da treba prihvati poziv u evropsku zajednicu naroda ukoliko nas prihvataju onakve kakvi jesmo, sa našom svetom zemljom, kulturom, verom i jezikom, jer smo prostorno jesmo u Evropi, ali ukoliko će nas uslovljavati sa Kosovom, neće prihvatiti takav poziv.

"Mi moramo znati ko su nam prijatelji. Želimo da budemo u Evropi, ali ne po cenu da se odričemo naše svete zemlje, naših kuća i grobalja. Ako nas neće takve, mi ćemo nastaviti da živimo našim teškim životom, kakvim smo živeli i pre 500 godina", kazao je on.

"Poruka ovog svetog skupa treba da bude naše opredeljenje da sa svima sarađujemo, a posebno sa našom slovenskom braćom od kojih očekujemo pomoć i podršku, zaštitu i nadu", poručio je patrijarh Irinej.

Pored više stotina članova izbegličkih udruženja, parastosu su prisustovali predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić, prvi potpredsednik Aleksandar Vučić, predsednik Skupštine Nebojša Stefanović, ministri pravde Nikola Selaković, poljoprivrede Goran Knežević, građevine Velja Ilić.

Posle parastosa počela je protestna šetnja zbog oslobađajuje presude Haškog tribunala hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču pod nazivom "Tražimo pravdu i za srpske žrtve".

Ispred Saborne crkve okupilo se više hiljada građana.

Predstavnici izbegličkih udruženja će šetnjom doći do zgrade Skupštine Srbije gde će predati zahtev za sazivanje posebne sednice parlamenta i predlog za donošenje Rezolucije o poštovanju ljudskih prava izbeglih i prognanih lica i drugih oštećenih građana iz bivših jugoslovenskih republika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

162 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: