Subota, 18.08.2012.

14:33

SNS: Preispitati koaliciju sa SPS

Predsednik novosadskog odbora SNS Miloš Vučević pozvao je Aleksandra Vučića da preispita koalicioni sporazum sa SPS. Vučić: Prevazići ćemo nesporazume.

Izvor: B92, Tanjug

Default images

Kao razlog Vučević navodi to što SPS još nije formirao vlast s naprednjacima na lokalnom nivou u više gradova Srbije.

"Tražimo da Glavni odbor SNS ponovo glasa o koaliciji sa SPS, pa makar cena toga bili i novi izbori, kojih se mi ne plašimo", rekao je Vučević na konferenciji za novinare.

On je naveo da Aleksandar Vučić ima podršku novosadskog odbora SNS, ali je dodao da lider naprednjaka ne sme da pristane na to da SPS ponižava SNS.

Vučević je ocenio da je nedopustivo da SPS u Beogradu, Novom Sadu, Kikindi, Somboru, Leskovcu i drugim gradovima još nije napravila
koaliciju sa SNS iako za to, kako je naveo, postoje svi uslovi.


"Ne može se sedeti na dve stolice, ne može se ponižavati SNS. Socijalisti su recimo u Beogradu dobili tri puta manje glasova od nas, a danas drže u glavnom gradu 30 odsto preduzeća", rekao je Vučević.

On je naveo da SPS u Novom Sadu postavlja naprednjacima čudne uslove za formiranje nove skupštinske većine nudeći kao još jednog koalicionog partnera stranku s kojom naprednjaci nisu u koaliciji na republičkom nivou.

Vučević nije precizirao o kojoj stranci je reč navodeći da nisu ni Demokratska stranka Srbije ni Dveri. Vladajuću koaliciju u Novom Sadu čine Demokratska stranka, SPS, Liga socijaldemokrata Vojvodine i Srspki pokret obnove.

I dok naprednjacima nisu mrski ni novi izbori, ako ne budu uspeli da se dogovore sa SPS-om, socijalisti poručuju da ne beže od promene vlasti gde god je to moguće.

U SPS-u kažu da nema razloga za nervozu i stoje pri tome da se vlast u Novom Sadu promeni, ukoliko postoji mogućnost da se formira jaka skupštinska većina. Naglašavaju da im je za promenu vlasti potrebna, između ostalih, podrška Dveri i Srpskog pokreta obnove.

Bajatović kaže da situacija u Novom Sadu nije ispit moći dva koaliciona partnera.

"Izjava koja je došla od predsednika gradskog odbora u Novom Sadu ne treba da bude tumačena kao neki test odnosa između SPS i SNS", kaže Bajatović.

Prema njegovim rečima, koalicioni sporazum socijalista i naprednjaka podrazumeva formiranje vlasti na republičkom nivou, ali i na svim
drugim nivoima.

"Dosadašnji razgovori, kojih je dakle bilo nisu pokazali da postoji jasna većina, i ovih dana ćemo ponovo razgovarati sa našim koalicionim partnerima iz SNS i drugim akterima na političkoj sceni Novog Sada", kaže potpredsednik SPS Dušan Bajatović. Kako B92 saznaje u vrhu SNS-a, ta stranka će oko 25. avgusta, odmah po povratku Aleksandra Vučića iz Moskve, imati sednici Glavnog odbora stranke na kojoj će odlučivati o daljim političkim potezima kao i o koalicijama na lokalnom nivou.

Vučić: Prevazići ćemo nesporazume

Glavni odbor Srpske napredne stranke će iduće sedmice razgovarati o zahtevu novosadskog odbora naprednjaka da se ponovo glasa o sporazumu te stranke sa socijalistima, najavio je lider SNS Aleksandar Vučić.

Vučić je rekao za RTS i da razume zašto je novosadski odbor SNS to zatražio, a uveren je da će s koalicionim partnerima naći način da prevaziđu nesporazume.

"Uskoro ćemo o tome razgovarati na sednici Glavnog odbora koju očekujem po mom povratku iz Moskve, koliko u toku sledeće nedelje", objasnio je on.

"Uveren sam da ćemo naći način da sa partnerima nesporazume prevaziđemo, a ako u tome ne uspemo nije kraj sveta", dodao je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

162 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: