Četvrtak, 19.07.2012.

08:07

MIP: Ne putujte u Siriju

Ministarstvo inostranih poslova preporučilo je srpskim državljanima da zbog sukoba koji eskaliraju ne putuju u Siriju.

Izvor: Beta

Default images

Građanima Srbije koji tamo žive ili borave preporučeno je da napuste tu zemlju.

Ministarstvo spoljnih poslova Ambasade Republike Srbije u Damasku je i dalje radno aktivna i nastavlja da pruža sve neophodne informacije državljanima Srbije koji žive ili trenutno borave u Siriji.

Ministarstvo navodi da će zajedno sa Ambasadom, kao i do sada, nastaviti kontinuirano da prati razvoj situacije u Siriji.

"Za te potrebe formiran je i krizni štab koji će u zavisnosti od razvoja situacije davati nove preporuke i jasne predloge za reakciju nadleznih državnih organa, u cilju zaštite života, bezbednosti i interesa naših državljana u Siriji", navodi MSP.

"Uzimajući u obzir da i dalje postoje aviokompanije koje obavljaju redovne letove iz Damaska, MSP preporucije našim drzavljanima da napuste Siriju koristeći tu mogućnost", navelo je ministarstvo. U Siriji, gde besne sve žešći sukobi, živi ili trenutno boravi oko 300 državljana Srbije i to su uglavnom žene udate za Sirijce sa decom, rečeno je danas Tanjugu u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije. Srbi u Siriji pretežno su nastanjeni u Damasku i Alepu, na severu zemlje.

Ministarstvo navodi da i dalje postoje aviokompanije koje obavljaju redovne linijske letove iz Damaska i preporučuje našim državljanima da napuste Siriju koristeći ovu mogućnost.

Ambasada Srbije i MSP najavili su da će nastaviti da prate razvoj situacije u Siriji, a za te potrebe je formiran i krizni stab, koji će u zavisnosti od razvoja situacije davati nove preporuke i jasne predloge za reakciju nadležnih državnih organa, da bi zaštitili živote, bezbednost i interese naših državljana u Siriji.

Beogradski dnevnik "Kurir" objavio je danas ispovest Vanje Alhusein, udate za Sirijca sa kojim ima petoro dece, koja danima pokušava da pobegne iz Sirije. Opisujući šta je doživela, ona je rekla da je tri noći provela sama sa decom na podu u zgradi dok su oko njih fijukali meci pre nego što je uspela da se skloni na sigurnije mesto - kod rodjaka u za sada bezbedni hrišćanski deo Damaska.

Kako je rekla, pokušala je da obezbedi avionske karte ali ka Srbiji leti još samo avion preko Moskve ali u njemu nikad nema mesta, a obraćala se i ambasadi Srbije u kojoj joj je rečeno da za sada neće biti organizovana evakuacija srpskih državljana. "Samo želim da odem odavde i odvedem decu na sigurno, u Srbiju", rekla je Vanja Alhusein.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

21 h

Podeli: