Kacin: Da se ne zaboravi Srebrenica

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je danas da istina o tragediji u Srebrenici nikada neće biti zaboravljena.

Izvor: B92

Sreda, 11.07.2012.

11:46

Default images

"Sećanja na tragediju u Srebrenici su uvek bolna. Prošle godine smo prvi put otišli na komemoraciju u Potočare svesni da je Ratko Mladić, glavni i najodgovorniji arhitekta genocida nad Bošnjacima konačno izručen međunarodnoj ruci pravde", naveo je Kacin u saopštenju povodom 17. godišnjice genocida u Srebrenici.

Iako, prema njegovoj oceni, nijedan sudski proces "ne može vratiti vreme nazad i izbrisati strahote koje je nacionalni tribalizam doneo zapadnom Balkanu, danas se ipak može reći da je proces pomirenja napokon krenuo".

Kacin je u saopštenju podsetio i da će danas, "17 godina nakon masakra više od 8.000 ljudi i dečaka iz šire okoline Srebrenice u Potočarima, biti pokopano više od 520 žrtava".

Prema njegovim rečima, "svake godine nas novi pogreb novih prepoznatih žrtava podseti na strašan zločin, koji više ne poriču ni srpske vođe".

On je, pored ostalog, ukazao da je i predsednik Srbije Tomislav Nikolić priznao da se u Srebrenici desio "strašan zločin".

Kacin je takođe naveo i da "svi srpski rukovodioci zbog budućnosti regiona i budućih generacija, kojima se ne smeju ostaviti rasprave o
tom pitanju, moraju prihvatiti činjenicu da se u Srebrenici desio genocid, planiran, organizovan i izveden od političkog i vojnog vrha tadašnje Republike Srpske".


Podsetimo, u Memorijalnom centru Potočari kod Srebrenice danas će biti obeležena 17. godišnjica od stravičnog zločina u Srebrenici kada je ubijeno više od 8.000 muslimana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: