"Avion bio u međunarodnom prostoru"

Turski šef diplomatije Ahmed Davutoglu izjavio da je Sirija oborila vojni avion u međunarodnom vazdušnom prostoru. Olupina locirana u sirijskim vodama.

Izvor: B92

Nedelja, 24.06.2012.

12:04

Default images

On je istakao da je Damask znao da je to bila turska letelica.

"Prema našim zaključcima, avion je oboren u međunarodnom vazdušnom prostoru, 13 nautičkih milja od Sirije", rekao je Davutoglu za tursku televiziju TRT.

"Avion nije pokazivao nikakve znake neprijateljstva prema Siriji i oboren je nekih 15 minuta nakon što je na momenat ušao u sirijski vazdušni prostor", rekao je šef turske diplomatije, prenela je agencija AFP.

Prema njegovim rečima, Sirija nije izdala nikakvo upozorenje pre nego što je oborila avion, koji nije bio naoružan i obavljao je trenažni let, proveravajući radarski sistem.

"Sirijci su savršeno znali da je to bio turski vojni avion i znali su u kakvoj se misiji nalazi", dodao je ministar.

Spasilački i istražni timovi locirali su u sirijskim vodama, na dubini od 1.300 metara, olupinu oborenog turskog vojnog avona F-4, javili su danas turski mediji ne navodeći izvor za tu informaciju, preneo je Rojters.

Ministar Davutoglu izjavio je danas ranije da spasilačke ekipe i dalje tragaju za dvojicom pilota srušenog aviona. Potraga za pilotima obavlja se u saradnji sa sirijskim vlastima, ali ne može da se nazove "zajedničkom operacijom", dodao je on.

Sirija je ranije saopštila da je oborila avion F-4 u petak, nakon što je on povredio sirijski prostor. Turska je u subotu navela da je njen avion možda povredio sirijski prostor u komentaru koji je shvaćen kao pokušaj da se umanji napetost između dvoje nekadašnjih saveznika.

U saopštenju izdatom nakon što je Sirija potvrdila da je oborila avion, Erdogan je naveo da će Turska preuzeti sve potrebne mere da utvrdi tačno činjenično stanje vezano za incident.

Turska, članica NATO, postala je najveći kritičar sirijskog predsednika Bašara al-Asada zbog zbog brutalnog razračunavanja sa opozicionim demonstrantima i pobunjeničkim grupama, naveo je AFP.

Turska je primila više od 30.000 civila koji su pobegli zbog nasilja u Siriji, i smestila ih u kampove u blizini granice, prema ministarstvu spoljnih poslova Turske.

Ranije ovog meseca, Turska je bila domaćin ključnog sastanka sirijskih opozicionih aktivista.

U utorak konsultacije NATO o obaranju aviona

Predstavnici članica NATO sastaće se u utorak, 26. juna, u Briselu nakon što je Turska zatražila konsultacije pošto je Sirija u petak oborila turski vojni avion F-4", javio je Rojters.

Predstavnica NATO Oana Lungesku je saopštila danas da je Turska zatražila konsultacije pozivajući se na član 4 Vašingtonskog sporazuma o NATO.

"Na osnovu člana 4, bilo koja zemlja članica može da zatraži konsultacije u bilo koje vreme, zatraži mišljenje bilo koje zemlje, o svom teritoritorijalnom integritetu, pitanjima političke nezavisnosti ili bezbednosnim pretnjama", kazala je Lungesku.

"Savet NATO-a će se sastati u utorak na zahtev Turske. Od nje očekujemo da izloži svoj stav o nedavnom incidentu", navela je ona.

NATO diplomata kaže da će Turska verovatno pred saveznike izaći sa detaljima. "Ono što će Turskoj zatrebati možda je politička podrška. Nema nijedan drugi zahtev...Bitno je da saveznici pokažu solidarnost i zabrinutost".

Ministar spoljnih poslova Britanije Vilijem Hejg osudio je obaranje turskog aviona i naveo da je Britanija spremna da podrži oštre akcije protiv Sirije u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija. Hejg je dodao da je o incidentu razgovarao sa šefom turske diplomatije Ahmetom Davutogluom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: