Kusturica zbog Andrićgrada ruši sve

Režiser Emir Kusturica počeo da ruši istorijsku tvrđavu u Trebinju jer mu treba kamen s te tvrđave za njegov Andrić-grad koji gradi, pišu lokalni mediji.

Izvor: B92

Petak, 15.06.2012.

12:13

Default images

Kako prenose Radio Slobodna Evropa i Indeks.hr pisanje portala iz BiH Buka, rušenje tvrđave Petrinja, kulturno-istorijskog spomenika iz vremena Austro-Ugarske, je izazvalo revolt Trebinjaca, koji su se juče okupili i automobilima sprečili odvoženje kamena sa tvrđave stare više od jednog veka.

Kako navodi taj portal, bageri su već srušili podzid i prednju stranu austro-ugarske tvrđave koja se nalazi iznad Trebinja.

Načelnik opštine Trebinje Dobroslav Ćuk je pokušao da objasni okupljenim građanima situaciju i priznao da je znao za ceo projekat, ali da je bio uveren da je u pitanju “loše stanje tvrđave”.

"Ja sam ranije u više navrata odbio predloge Emira Kusturice, koji je tražio da mu se dozvoli rušenje mosta u Goričkom jezeru, nekih železničkih stanica i drugih objekata. Nedavno dok sam bio u Beogradu, ponovo me je zvao Kusturica i pitao da li može da uzme kamenje sa neke porušene tvrđave, za koju je tvrdio da je u veoma lošem stanju i da je od ranije srušena. Ja sam mu rekao da može ako mu to dozvole i druge nadležne institucije", kazao je Ćuk.

"Saznao sam od mojih saradnika da su se nezadovoljni građani okupili, ja ih u potpunosti razumem i naredio sam da se obustavi rušenje do daljnjeg. Ja sam pomislio da je tvrđava u lošem stanju, ali sada vidim da nije bilo tako", dodao je on.

Naime, Kusturica je dobio dozvolu da sruši više starih objekata na području Trebinja i Hercegovine, kako bi iskoristio klesani kamen za gradnju objekta koji će mu poslužiti za snimanje filma. Tako se nakon napuštenih starih kuća i štala koje su srušene u selima Grebci, Dračevo i u Popovom polju, Kusturica okomio i na austro-ugarsko utvrđenje Petrinja iznad grada, kojiepredstavlja kulturno-istorijski spomenik.

Građani su najavili da će se i danas okupiti kako bi sprečili rušenje tvrđave. Oni su na svom Fejsbuk profilu ostavili poruku: "Svi koji žele da prisustvuju i uveličaju naš protest neka dođu na put prema Stracu. Ne dozvolimo da se od istorijskih građevina pravi neki novi kamen-grad u Višegradu..."

O celom slučaju već je obaveštena i Ambasada Republike Austrije u Bosni i Hercegovini, piše portal Buka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

278 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: