"BiH u EU za 8 - 10 godina, realno"

Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da bi BiH za osam do 10 godina trebalo da postane članica EU i da je to realan okvir.

Izvor: B92

Utorak, 27.03.2012.

11:54

Default images

"Realan, ako se budemo ponašali odgovorno, ako ne nastavimo praviti višegodišnje pauze i zastoje, koji su nas doveli na začelje regionalne trke zemalja pretendenata za članstvo u EU", rekao je Izetbegović za "Večernji list", u izdanju za BiH.

Govoreći o samitu NATO-a u Čikagu, on je naglasio da se referendum o pristupanju BiH u ovaj savez može organizovati samo na nivou BiH.

Izetbegović je rekao da tokom nedavnog boravka u Briselu nije bilo posebnih reagovanja evropskih funkcionera u vezi sa pitanjem hrvatske ravnopravnosti u BiH.

"Pitanje pozicije Hrvata u BiH pominjao sam u kontekstu sporosti nalaženja rešenja za sprovođenje odluke Suda za ljudska prava po tužbi 'Sejdić-Finci'", rekao je Izetbegović

On je dodao da je potrebno zakonima obezbediti proporcionalnu zastupljenost Hrvata i Bošnjaka u institucijama BiH.

Izetbegović je istakao da je vreme otomanske Turske odavno prošlo i da je angažman moderne Turske u BiH za sada dobronameran i sa dobrim rezultatima.

On je naglasio da nije optimista u vezi s rokovima za dogovor o Statutu grada Mostara, ali da jeste optimista kada je reč o budućnosti ovog grada.

"Biće to jedinstven grad. Imaće opštine, kao što ih ima i Sarajevo, ali će biti jedinstven grad", kaže Izetbegović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

9 h

Podeli: