Debata o ACTA sporazumu i u Srbiji

Sporazum protiv falsifikovanja i zaštite autorskih prava na internetu poznatiji kao ACTA osim u Evropi izazvao je burne reakcije i u Srbiji.

Izvor: B92

Petak, 09.03.2012.

19:57

Default images

Organizovana je i debata uz zaključak da taj sporazum ipak može da ugrozi privatnost pojedinca.

Taj sporazum početkom godine potpisale su 22 zemlje članice Evropske unije a on predviđa Drakonske kazne kako za korisnike koji sa intereneta besplatno skidaju muziku, filmove tako i za provajdere koji propuste da ih u tome spreče.

Najsporniji, 27. član sporazuma određuje da država može da naloži provajderu da nosiocu prava intelektualne svojine, bez sudskog naloga, otkrije podatke o korisniku koji je ta prava navodno povredio.

"Barem što se tiče načih nadležnosti poverenika, treba da bude ad acta stavljen", rekla je Nevena Ružić, iz kabineta Poverenika za informacije od javnog značaja.

"Sporazum Acta je stvoren kao refleks tradicionalnih industrija da zaštite svoju intelektualnu svojinu, ali to će biti teško izvodljivo", kaže državna sekretarka za digitalnu agendu.

Sporazum predviđa i da prilikom putovanja u zemlju koja je potpisnica ACTE na granici vam mogu pretražiti računar ili telefon pod sumnjom da imate neka falsifikovana dobra. Većina učesnika debate zalaze se da Acta bude ad acta.

"Mi kao građani smo jako osetljivi na ove stvari pitamo se da li to može da prođe mimo nas i da se to usvoji..odgovor je to se ne može desiti", rekao je Aleksandar Blagojević, iz Piratske stranke Srbije.

"Sa takvim stavovima, stavljamo građane u poziciju žabe u mlakoj vodi sa planom da je skuvamo. Ko ovde u Srbiji treba da sprovede ako bude došlo do usvajanja Acte? Ja mislim da sam odgovorio na ovo pitanje, ko je mene zadužio, a ko vas ili mene..ne razumem pitanje", kaže Vladimir Marić, iz Zavoda za zaštitu intelektualne svojine.

Princip kuvane žabe pokušao je da objasni Vladimir Marić iz Zavoda za zaštitu intelektualne svojine.

Princip kuvane žabe, kada žabu stavite u vrelu vodu ona iskoči, a kada je stavite u mlaku pa polako kuvate ona se skuva, to se u psihologiji zove, princip kuvane žabe.

Blagojević: Eto opet podgrevate

Marić: Vi ste istrenirani. Polako doći ćemo i do toga. Mi se mrzimo al se volimo.

Sporazum Acta našao se pred Sudom pravde i o tome da li je izrađen u skladu u sa osnovnim pravima i slobodama Evropske unije daće konačnu reč.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: