Osmakac označen kao ekstremista

Kosovski Albanac s američkim državljanstvom, uhapšen zbog sumnje da je planirao terorističke napade na Floridi, poznat je kao ekstremista, prenose mediji u SAD.

Izvor: B92

Sreda, 11.01.2012.

16:18

Default images

Međutim, lokalna islamska zajednica ga se odriče, porodica tvrdi da je čitav slučaj namešten, a rodbina na Kosovu je zatečena.

Razna svedočanstva o verskom i političkom ekstremizmu Samira Osmakca, Amerikanca iz Hilsboroua na Floridi, poreklom kosovskog Albanca, izlaze u javnost, kao na primer snimci njegovih izjava policiji nakon privođenja na saslušanje.

"Samo da vam kažem da ste vi hrišćani mnogobošci, vi ste pagani. Vaša uverenja su zla. Svako ko ne prihvata islam a bori se, ili prihvata islam a ne bori se, ne radi u korist Alaha, već radi za đavola", kazao je Osmakac kod šerifa.

Navodi se i da je Osmakac na internet postavio nekoliko video snimaka u kojima zastupa ekstremne političke i verske stavove.

Islamskoj zajednici na Floridi Osmakac je odavno poznat kao vernik ekstremne ideologije, ali i i kao konfliktna osoba. Rasprave sa njim ponekad su bile toliko žučne da su mu pojedini imami zabranili da dolazi u njihove džamije.

"Njemu je u nekoliko džamija bio zabranjen pristup zbog ekstremističkih stavova. On je protiv islamske zajednice i mnogih principa za koje se muslimani zalažu. Nije nam bilo prijatno da bude sa nama u društvu", kazao je Hasan Šibl iz Saveta za islamsko-američke odnose.

25-godišnji Sami Osmakac optužen je za planiranje terorističkih napada, ali njegova porodica, koja se još devedestih u Ameriku doselila s Kosova i sada drži prodavnicu balkanske hrane, tvrdi da je u pitanju nameštaljka.

"Angažovaćemo advokata da sve razjasni, jer sam siguran da moj brat nema veze s tim. Pokušavaju da mu montiraju krivicu, možda i celoj porodici. Mi uopšte ne podržavamo zločine, 11.septembar i slično. U to ne verujemo", kazao je Sanijev brat Avni Osmakac.

Ni u Lubištu, rodnom selu Samija Osmakca na Kosovu, rodbina ne može da veruje da je član njihove familije terorista.

"Za Samija smo čuli na televiziji. Bilo nam je veoma neprijatno, jer je to dobra porodica. To su dobri ljudi, koji nikome nisu naneli zlo. Posle rata, često su nam slali novac", kazala je strina osumnjičenog.

Američke vlasti uverene su da je Osmakac planirao terorističke aktivnosti, jer je kupovao oružje i eksploziv, pri čemu je upao u zamku FBI-ja.

Američko tužilaštvo je samo kratko naznačilo da je Osmakac uhapšen u saradnji sa islamskom zajednicom, bez preciziranja o čemu se radi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: