Novi sukobi Kfora i građana

Kfor pomerio barikadu u Jagnjenici, kod Zubinog Potoka. Bogdanović tvrdi da je povređeno 100 Srba. Tadić traži hitan prekid sukoba.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 28.11.2011.

10:09

Default images

Popodne je došlo do novog sukoba u Jagnjenici u kom su povređena još dva Srbina.

Jedan je zadobio težu povredu glave od gumenog metka, kaže upravnica Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici Milena Cvetković. Novi sukob je izbio pošto je zapaljen kamion sa drvima koji su Srbi koristili kao deo barikade. Vojnici Kfora su uzvratili šok-bombama, a čuli su se i pucnji.

U gužvi nije bilo moguće videti kako je povređen jedan od građana koji je odvezen u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici. Posle petominutne čarke stanje se smirilo, a građani i vojnici i dalje stoje jedni naspram drugih. Situacija je i dalje napeta.

Kfor je danas oko 11h upotrebio vodene topove i suzavac u nameri da rasturi okupljene građane, koji su tu došli kako bi "osigurali" svoje barikade. Na ovu akciju Kfora građani su odgovorili kamenicama i palicama.

Srbi povređeni sukobima su uglavnom zadobili hemijske opekotine očiju i povrede nastale od gumenih metaka, hemijskih dejstava i vodenih topova, rekli su novinarima dežurni lekari u Zdravstvenom centru u Kosovskoj Mitrovici. Svi su van životne opasnosti, a troje je zadržano na lečenju u bolnici u severnom delu Kosovske Mitrovice. Ivan Vučinić iz Zupča je najteže povređen, on je zadobio povredu ekstremiteta kada je pogođen gumenim metkom, nalazi se na intezivnoj nezi i njegovo zdrastveno stanje je stabilno izjavio je ortoped Saša Božović.

Božović je dodao da su svi pacijenti koji su primljeni na odeljenje ortopedije, njih pet, imali povrede zadobijene od municije sa gumenim mecima. Upravnik bolnice u Kosovskoj Mitrovici doktorka Milena Cvetković izjavila je da je do večeras u ovoj ustanovi zadrastvenu zaštitu zatražilo 16 pacijenata od kojih je troje zadržano na bolničkom lečenju.
Ministar za KiM Goran Bogdanović kaže da je oko 100 ljudi povređeno u sukobima na barikadi u selu Jagnjenica.

Predsednik Srbije Boris Tadić zatražio je hitan prekid sukoba između pripadnika Kfora i građana u selu Jagnjenica. On poziva zvaničnike Kfora, Euleksa i političke predstavnike Srba na Kosovu na trenutno smirivanje situacije i obezbeđivanje pune slobode kretanja isključivo kroz dijalog i bez upotrebe nasilja.

Prema prvim podacima među povređenima u Jagnjenici nema životno ugroženih, ali predsednik opštine Kosovska Mitrovica tvrdi da je Kfor upotrebio preteranu silu.

"Ovom prilikom je teško povređeno četiri građana i oni su smešteni u Zdravstveni centar u Kosovskoj Mitrovici. Mi smo razgovarali sa komandantom ove jedinice u Jagnjenici, zamolili smo ga da povuče vojsku i preneli mu da mi nećemo biti u stanju da kontrolišemo naš narod i da ne možemo snositi odgovornost za ono što se može desiti kada padne mrak", kazao je Krstimir Pantić.

Portparol Kfora Uve Novicki, međutim, za B92 da odbacuje takve navode i kaže da su međunarodne snage oštrije reagovale tek kada je grupa demonstranata na njih pucala iz lakog naoružanja.

"Kfor može da potvrdi upotrebu gumenih metaka, suzavca i biber-spreja posle pucnjave na trupe. To je urađeno kao odgovor na akcije demonstranata i mi smo takođe preko zvučnika apelovali na demonstrante da prestanu da pucaju ili će biti upotrebljeni gumeni meci", kazao je on i dodao da je bio kontaktiran i predstavnik opštine Zubin Potok, ali da on u prvom trenutku nije želeo da priča sa Kforom, da bi kasnije na taj razgovor pristao.

"Samo su civili upotrebili vatreno oružje i žalimo zbog toga, ali mislimo da su to samo male grupe demonstranata i da ne možemo to reći za sve koji protestuju", istakao je Novicki.

"Ova operacija je u potpunosti u skladu sa mandatom Kfora da bi se obezbedila sloboda kretanja i osigurala bezbednost na celoj teritoriji Kosova. Apelujemo na sve da smire situaciju i na dobrom putu smo da se to i desi", izjavio je za B92 Novicki.

Major Den Harvi je, međutim, rekao da su vojnici Kfora dobili nalog da koriste bojevu municiju ukoliko budu napadnuti.

Uklanjanje barikade

(Tanjug)
Vojnici nemačkih i austrijskih jedinica Kfora jutros su uklonili barikadu u selu Jagnjenica. Sada je put potpuno blokiran i zabranjen za saobraćaj. Vojnici su oklopnim transporterom sa puta pomerili autobus, kamion natovaren drvima i dizalicu koji su Srbima služili za blokadu puta.

Potom je Kfor razvukao bodljikavu žicu i prekinuo svaku komunikaciju tim putem.

S Kforom je pregovarao predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić, koji ih je zamolio da se sklone sa puta i obećao da će građani biti mirni.

Ristić je ocenio da je današnja akcija nepotrebna, jer Kfor ima slobodu kretanja na severu Kosova. Predstavnici Kfora su mu odgovorili da to nije istina i da se neće pomeriti, već su to zatražili od okupljenih Srba. Međutim, građani su nastavili da pristižu na mesto sukoba.

U Jagnjenici se ometa signal mobilne telefonije, pa su komunikacije veoma otežane.
(Tanjug)
Oko 11 sati vojnici su preko megafona rekli građanima da je jedan od njihovih komandanata pogođen metkom u desnu ruku i da su za to odgovorni građani. To je izazvalo revolt okupljenih koji su uzvikivali da je to laž i da nisu koristili vatreno oružje. Tenzije su porasle, pa je Kfor ponovo bacio suzavac i šok bombe, a čuli su se i pucnji iz vatrenog oružja.

Vojnici Kfora su preko megafona tada poručivali: "Raziđite se ili ćemo nastaviti da pucamo". Nakon toga situacija se smirila, ali je stanje i dalje napeto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

231 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: