EU: Kandidatura Srbije u decembru?

Poljsko predsedništvo EU insistiraće na tome da šefovi Unije na samitu 9. decembra odlučuju o kandidaturi Srbije. Francuska i Nemačka za odlaganje rasprave?

Izvor: B92

Utorak, 08.11.2011.

07:24

Default images

Neke zemlje žele da se to pitanje odloži, izjavio je Artur Harazim, direktor Odseka za Evropu u poljskom ministarstvu spoljnih poslova.

"Verujem da će Savet ipak odlučivati u decembru", rekao je juče Harazim i dodao da će o tome prvo razgovarati šefovi diplomatija EU 5. decembra, a da konačnu odluku donose šefovi država i vlada 9. decembra.

Harazim, čija zemlja presedava Savetu do kraja godine, istakao je, na tribini o proširenju EU u organizaciji briselskog centra za evropsku politiku, da je za Poljsku pitanje proširenja EU i dalje jedan od prioriteta.

On je, međutim, priznao da ostalih 26 članica Saveta o proširenju nema iste stavove.

"Naš posao je da radimo sa onim zemljama koje su po ovom pitanju još uvek skeptične", rekao je Harazim.

On je ovo izjavio osvrćući se na nezvanični dokument Nemačke i Francuske (non paper) u kojem su te dve zemlje zatražile da se konačna odluka o kandidaturi Srbije i određivanje datuma pregovora Crnoj Gori odloži za sledeću godinu.

Taj dokument, sastavljen pre nego što je Evropska komisija 12. oktobra preporučila da se Srbiji dodeli datum kandidata, a Crnoj Gori početak pregovora, dospeo je u javnost prošle nedelje.

Razgovoru na temu proširenja u Briselu prisustvovao je i Stefano Sanino, generalni direktor za proširenje u EK, koji je takođe izrazio oprezan optimizam u vezi sa evrointegracijama zemalja Zapadnog Balkana.

"Treba jasno poručiti da vrata EU ostaju otvorena, ali istovremeno obezbediti da oni koji prolaze u potpunosti ispunjavaju kriterijume", rekao je Sanino.

Direktorka kancelarije za proširenje u Vladi Srbije Milica Delević, koja je takođe učestvovala u razgovoru, izrazila je nadu da će tehnički dijalog Prištine i Beograda, prekinut nakon eskalacije nasilja na severu Kosova i Metohije, uskoro biti nastavljen.

"Slobodan protok ljudi i robe, kao i uspostavljanje vladavine prava na severu pokrajine, je podjednako u interesu Srbije kao i svih ostalih", rekla je Delevićeva.

"Čim se to pitanje reši, moći ćemo da upotrebimo vreme i energiju na rešavanje drugih problema", rekla je ona.

Ponovno uspostavljanje dijaloga je, prema preporuci Komisije, ključni uslov koji Srbija mora da ispuni da bi dobila kandidaturu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

20 h

Podeli: