Islamski vernici slave Bajram

Islamski vernici u naredna četiri dana slave hadžijski Kurban bajram ili Dan žrtve. Prvi dan Bajrama vernici širom sveta proslavili su moleći se u džamijama.

Izvor: B92

Nedelja, 06.11.2011.

15:57

Default images

Milioni muslimana početak Bajrama proslavili su završavajući godišnje hodočašće Kabe u svetom grad Meki u Saudijskoj Arabiji. Time su ispunili jednu od najsvetijih verskih obaveza za pripadnike islamske vere.

"Fantastično, ovo je neverovatan osećaj! Ovo je veliki užitak, nešto o čemu sam davno sanjao i što mi se konačno ostvarilo. Oduvek sam maštao da dođem u ovde i na kraju se i dogodilo" , kaže Hasan Abu, hodočasnik iz Gane.

"Osećam se odlično, što sam obavio hadžiluk, kada sam bio mlad. A sada sam srećan što sam ovde sa celom porodicom" , objašnjava Sarferaz Halim iz Indije.

Prvi bajram posle arapskog proleća u Egiptu. Kairski Tahrir skver ispunjen je vernicima, koji po prvi put nisu bili okruženi policijskim obezbeđenjem.

"Nismo videli ovo ranije. Nekada su bile rapoređene snage oko džamije, ali sada svako može slobodno da se moli. Hvala Bogu na ovome i nadam se da ćemo postići ciljeve koje smo sebi zadali tokom revolucije" , priča Lajla Abdel Razik.

Prva bajramska molitva okupila je muslimanske vernike i u ruskoj prestonici. Ni temperatura od čak -8 stepeni nije ih pokolebala da čekaju ispred džamije kako bi prisustvovali Bajram namazu. Ipak smatraju da bi u centru Moskve mogla da se izgradi još jedna svetinja.

Svi muslimanski verski praznici računaju se po mesečevoj, a ne po sunčevoj godini, a Kurban bajram je dva meseca i 10 dana posle Ramazanskog bajrama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: