Utorak, 27.09.2011.

10:37

Zukorlić pozvao na bojkot popisa

Bošnjaci će bojkotovati predstojeći popis stanovništva u Srbiji, odlučilo je Predsedništvo Bošnjačkog nacionalnog veća, koje kontroliše muftija Muamer Zukorlić.

Izvor: B92, Tanjug

Default images

Zukorlić je u emisiji "Hoću da znam" B92 rekao da je ta odluka posledica celokupnog ponašanja vlasti u Srbiji prema Bošnjacima. On je ostavio mogućnost da se takva odluka preinači, ukoliko obrasci za popis budu štampani za Bošnjake na bosankom jeziku i latiničnim pismom i ukoliko bude bila obezbeđena kontrola procesa popisa.

Zukorlić je naveo da su obrasci štampani na srpskom jeziku i ćirilici i da su permanentno na proteklim popisima falsifikovani rezultati popisa da bi se eliminisao uticaj Bošnjaka.

On kaže da je u Novi Pazar prispelo oko 82.000 obrazaca za popis, dok u tom gradu prema poslednjem popisu živi blizu 100.000 stanovnika

Navodi i da je dosadašnja praksa pokazala da se broj Bošnjaka i muslimana permanentno falsifikuje, umanjivanjem njihovog broja, izazivajući na taj način konfuziju pri utvrđivanju nacionalnog, verskog i jezičkog identiteta.
Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji ponovo je optužio vlast u Srbiji da stoji iza saopštenja ilegalne organizacije "Otpor Sandžaka" u kome se Bošnjaci pozivaju na otpor muftiji i svim njegovim aktivnostima.

Ističući da se svi totalitarni sistemi i ideologije obračunavaju sa protivnicima na isti način, Zukorlić je rekao da, kada on inicira na primer Deklaraciju o diskriminaciji, vlast umesto da se oglasi i da kaže da nije u pravu ili da eventualno pozove na razgovore, ima svoju klapu nevladinih organizacija koje reaguju napadom na muftiju.

Te nevladine organizacije se oglašavaju i "spasavaju Sandžak od despotije muftije Zukorlića", rekao je on Televiziji B92.

Zukorlić je rekao da su bitna prava Bošnjaka i njihov status i da svaki potez vlasti, uključujući i ovaj preko nepostojećeg Otpora, komplikuje i udaljava od rešenja.

On je ranije najavio tužbu protiv svih medija u Srbiji koji su objavili optužbe i uvrede na njegov račun iza kojih stoji navodna, nepostojeća organizacija "Otpor Sandžaka". Zukorlić je istakao da među Bošnjacima postoji uznemirenost i da vlast u Srbiji mora omogućiti muslimanima i Bošnjacima da budu ravnopravni građani.

Muftija je naveo da bi vlast trebalo da odgovori zašto ima dvojni standard u odnosu na islamsku zajednicu u poređenju sa SPC, nezakonito isteruje veroučitelje, blokira rad Bošnjačkog nacionalnog veća i budžetski novac daje veću kome je istekao mandat pre četiri ili pet godina, opstruiše akreditaciju Internacionalnog univerziteta i otima vakufsku zadužbinsku imovinu.

Zukorlić je pozvao vlast u Srbiji na dijalog, ocenivši da je "vlada talac dilova sa ministrima iz Novog Pazara".

Zukorlić je naveo da su Bošnjaci, nažalost, pred teškom dilemom da biraju političko partnerstvo u Beogradu sa kvazidemokratama, koji su pokazali licemerstvo i koji su ih "izdali i prevarili" ili sa "iskrenim četnicima".

On je najavio da se neće opredeljivati za DS i SNS nego za konkretne ponude rešavanja statusa Bošnjaka, njihovih prava i statusa Sandžaka u Srbiji, jer postoji diskriminacija, kršenje prava i negativan odnos prema Bošnjacima.

Na pitanje da li bi čestitao na nagradi "Osvajanje slobode" Aidi Ćorović Zukorlić je odgovorio da je to smešno i da je reč "o minornoj osobi u Sandžaku", dok je za člana Predsedništva BiH iz redova bošnjačkog naroda Bakira Izetbegovića rekao da je "nedostojan predstavnik bošnjačkog naroda".

Mahmutović poziva građane da ne nasedaju na podmetanje Zukorlića

Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović apelovao je na građane Novog Pazara i Sandžaka, da "ne nasedaju na podmetanja" glavnog muftije Muamera Zukorlića koji ih poziva na bojkot predstojećeg popisa koji će u Srbiji biti održan od 1. do 15. oktobra.

Mahmutović je medijima u Novom Pazaru rekao da bi bojkot popisa značio priznavanje Bošnjaka da ne postoje.

"Poziv Zukorlića na bojkot je vrhunac svega što smo od njega mogli da čujemo proteklih godina", rekao je Mahmutović.

On je ukazao da je popis stanovništva veoma važan i da od popisa zavisi koliko će svako mesto u Srbiji, pa i u Novom Pazaru imati škola, bolnica postelja, uposlenih policajaca ...

"Zavisi koliki će biti budžet grada koji ima više od 100.000 stanovnika", rekao je gradonačelnik. On je ocenio da Zukorlić gleda samo svoje lične interese i da ga "ne interesuje ni Novi Pazar, ni Islamska zajednica ni Bošnjaci, kao i da ga ne zanima koliku štetu on svojim izjavama nanosi gradu".

On je rekao da se nada da građani Novog Pazara neće poslušati Zukorlića i da će izaći na popis.

Gradonačelnik je ukazao i da je ovaj popis prilika da se isprave sve eventualne greške učinjene na popisu iz 2002. godine.
"Očito je da je nekome bitno da nas ima što manje, a sada vidimo i kome je do toga stalo", rekao je Mahmutović.

Bošnjačko nacionalno veće koje kontroliše glavni muftija Zukorlić pozvalo je na bojkot predstojećeg popisa zbog, kako se navodi, pokušaja vlasti da umanji značaj Bošnjaka u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

174 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: