Rusija: Ministar smenjen na TV-u

Predsednik Dmitrij Medvedev javno tražio ostavku ministra finansija. Aleksej Kudrov podneo ostavku, zbog drugačijeg mišljenja o državnim finansijama.

Izvor: Beta, ITAR-TASS/RT.com

Ponedeljak, 26.09.2011.

21:36

Default images

Ruski ministar finansija Aleksej Kudrin podneo je ostavku koju je Kremlj odmah prihvatio, nakon što je izrazio svoje neslaganje s predsednikom Rusije Dmitrijem Medvedevom. Ministar u ostavci se protivio rastućim ulaganjima u vojnu industriju i uplatama u penzioni fond. Sukob se odvijao pred TV kamerama, a ministar je kasnije podneo ostavku.

Ruski ministar finansija Aleksej Kudrin podneo je ostavku koju je Kremlj odmah prihvatio, nakon što je izrazio svoje neslaganje s predsednikom Rusije Dmitrijem Medvedevom.

„Predsednik Rusije potpisao je dekret koji se odnosi na ostavku potpredsednika vlade i ministra finansija Alekseja Kudrina”, rekla je portparolka ruskog predsednika Natalija Timakova.

Predsednik Ruske Federacije je nekoliko časova ranije od ministra Kudrina zatražio da tokom dana podnese ostavku ili potvrdi lojalnost vladi, posle njegove izjave da neće biti deo nove vlade ukoliko Medvedev bude novi premijer, posle Vladimira Putina.

„Ako niste saglasni s politikom predsednika koji sprovodi politiku vlade, imate jednu mogućnost - da podnesete ostavku. Ako cenite da ima neslaganja, možete da potpišete ostavku ovde i sada”, rekao je predsednik Medvedev.

Ministar Aleksej Kudrin je rekao da namerava da o tom pitanju razgovara s premijerom Putinom:

„Dmitrije Anatoljeviču, mi istinski imamo neslaganja, ali ću svoju odluku doneti posle savetovanja s premijerom”, odgovorio je Kudrin.

Predsednik Medvedev je odmah oštrijim tonom odgovorio da je on „predsednik i da on donosi takve odluke”.

Sukob se odvijao pred TV kamerama, dok je predsednik Medvedev predvodio raspravu tokom sastanka Predsedničke komisije za obnovu grada Dimtrovgrada (Uljanska oblast).

Dmitrij Medvedev je Kudrinu dao malo vremena da donese odluku:

„Morate odlučiti vrlo brzo i danas mi dati odgovor.”

Aleksej Kudrin, koji je bio ministar finansija od 2000. godine, prvi je visoki zvaničnik koji je izrazio nezadovoljstvo najavom da Putin i Medvedev nameravaju da zamene funkcije posle predsedničkih izbora 2012. godine.

Ministar je rekao da „bezuslovno odbija” da služi u vladi Dmitrija Medvedeva, s kojim ima „brojne nesuglasice o ekonomskoj politici”.

Ministar koji je kritikovao predsednika

Dmitrij Medvedev: Rasprava s ministrom završena ostavkom (Foto: Beta - 26.09.2011.)
Aleksej Kudrin je više puta kritikovao političke odluke o povećanju državne potrošnje u vojnoj i socijalnoj sferi, navodeći da će ti viši troškovi izazvati probleme u budžetu Ruske Federacije i nacionalnoj ekonomiji. Rastući troškovi sprečavaju Ministarstvo finansija da smanje budžetski deficit, iako su cene nafte vrlo visoke, što je neodrživo u ekonomiji koja zavisi od izvoza nafte i gasa.

Ministar u ostavci se protivio rastućim ulaganjima u vojnu industriju i uplatama u penzioni fond, a te odluke su donete uprkos ranijoj odluci da se budžet „zamrzne” na period od 3 godine. Sada je kabinetu Vladimira Putina ostalo da rešava te iste probleme, ali bez njegovog prisustva u Kremlju, objašnjava Kudrin.

Ministar Kudrin je nešto kasnije ipak donekle ublažio prethodno izneti stav i u izjavi za televiziju Rusija danas (Russia Today - RT) na engleskom jeziku, rekavši da želi da pomogne u reformama.

„Rekao sam da sam spreman da radim s bilo koje funkcije ako će to pomoći napretku u reformama... a ne isključivo u vladi”, objašnjava Kudrin za RT.

Poznavaoci prilika u Kremlju tvrde da Aleksej Kudrin neće nestati s političke scene, nego da će mu biti ponuđeno drugo mesto, verovatno kao predstavnika Ruske Federacije u međunarodnim finansijskim organizacijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

22 h

Podeli: