Biler: Sledeći put koristim silu

Komandant Kfora Erhard Biler izjavio je u Mitrovici da je večeras poslednji put odlučio da povuče pripadnike Kfora i da ne upotrebi silu za šta ima ovlašćenje.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 29.07.2011.

21:01

Default images

Biler je rekao za RTK da će, ako se blokada puta nastavi, biti prinuđen da iskoristi ta ovlašćenja.

Komandant Kfora Erhard Biler izjavio da mu "nije lako pala" odluka da povuče jedinice sa srpskih barikada u Rudaru i da je to učinio u korist građana Zvečana. Biler je naglasio da ova odluka ne menja ništa u njegovoj odlučnosti da deluje protiv ekstremista.

"Danas sam odustao od prisilnog prolaza, jer znam da su se među građane umešale radikalne i ekstremističke strukture, koje su čak bile i naoružane. Odlučio sam se u korist građana Zvečana. Ta odluka mi nije pala lako, ali ne želimo da povredimo bilo koga", istakao je Biler posle razgovora sa šefom beogradskog pregovaračkog tima Borkom Stefanovićem.

Biler, koji je izjavu davao dok su se jedinice Kfora povlačile iz Rudara, istakao je da je to bio konvoj za snabdevanje namirnicama vojnika u Leposaviću.

"Raspolažem sa dovoljno snage da sprovedem prolazak i doveo sam dovoljno snaga, jer moram da uspostavim slobodu kretanja. Svako ima pravo da demonstrira mirno, ali Kfor mora imati mogućnost da snabdeva svoje jedinice", kazao je nemački general.

Po njegovim rečima, predsednik opštine Zvečan obećao mu je da će "delovi Kfora" moći da koriste puteve na severu za snabdevanje.

Na pitanje kako bi delovao protiv mirnih demonstranata, on je rekao da bi "primenio odgovarajuće mere", ali je dodao da "nikom nije cilj da ugrozi ili preti građanima".

Biler je kazao da je Kfor preuzeo administrativne prelaze zbog bezbednosne situacije, te da je na Jarinju stacioniran samo Kfor, dok na Brnjaku ima i kosovske policije koja "pomaže u kontroli putnika".

Bogdanović: Nadamo se da neće biti upotrebe sile

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović je pozdravio dobru volju i odluku komandanta Kfora da ne upotrebi silu, za šta on ima ovlašćenja, i zajedno sa Euleksom i policijom ukloni barikade i obezbedi prolaz svojim jedinicama.
(Tanjug)
Bogdanović je izrazio nadu da Kfor ni ubuduće neće primeniti silu protiv ljudi koji protestuju mirno.

"Ne mogu da verujem da bi neko mogao da krene na goloruk narod tenkovima i oklopnim vozilima, zbog toga ćemo i dalje insistirati na tome da se nađe rešenje", kazao je ministar koji je već četiri dana na Kosovu, zajedno sa Stefanovićem.

Nije dogovoreno uklanjanje barikada

Predstavnici Vlade Srbije negirali su da je sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom postignut dogovor o uklanjanju barikada koje su postavili Srbi na severu Kosova pre nego što se nadje trajno rešenje za prelaze Brnjak i Jarinje.
(Beta)
"To apsolutno nije tačno", rekao je šef pregovaračkog tima Vlade Srbije Borislav Stefanovića povodom Bilerove izjave da očekuje da će obećanje koje mu je danas dato, biti održano i da će vozilima Kfora biti omogućeno slobodno kretanje.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović takođe je potvrdio da komandantu Kfora Erhardu Bileru nije obećano da će barikade biti uklonjene pre nego što se nađe trajno rešenje problema na severu Kosova.

"Tako nešto se nismo dogovorili", rekao je ministar i nastavio: "Dogovorili smo se da problem rešimo tako da ne dođe do sukoba, da Kfor napusti barikade, da bude mirno i da ih narod pusti da prođu".

Ministar je podsetio da su Srbi čvrsto rešeni da ostanu na barikadama dok se ne nađe trajno rešenje za problem - dok se stvari ne vrate na stanje kakvo je bilo pre no što je Vlada Kosova u ponedeljak odlučila da preuzme prelaze Brnjak i Jarinje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

120 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: