Šutanovac: Niko ne može sam

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac rekao da ni jedna zemlja u svetu ne može sama da se izbori sa savremenim bezbednosnim izazovima i pretnjama.

Izvor: FoNet, Beta

Utorak, 14.06.2011.

12:12

Default images

On je otvarajući Strategijsku vojnu konferenciju za NATO partnere rekao da bezbednosni izazovi odavno imaju transnacionalni i prekogranični karakter.

"Rešenje je u međunarodnoj saradnji svih koji učestvuju u sektoru bezbednosti", rekao je Šutanovac.

Mera saradnje, dodao je on, biće mera uspeha, dok će mera nesaradnje dovesti do neuspeha i umnožavaće probleme, bez obzira na budžet i jačinu vojske i policije.

"Izolacija od saradnje neće nas izolovati od problema. Zato Ministarstvo odbrane Srbije pokušava i uspeva, da ostvari visok stepen saradnje sa svim prijateljskim vojskama sveta, ali i sa svim zemljama regiona", naveo je Šutanovac.

Potpuno smo svesni kakvu emociju izaziva NATO u Srbiji, rekao je Šutanovac, ali smo preuzeli odgovornost za organizaciju skupa, jer "duboko verujemo da je to opšti interes i pogled u budućnost".

"Koliko su Japan, Brazil, Rusija, Kuvajt ili Finska bliži ili dalji od NATO posle ove konferencije, toliko će biti i Srbija. Ova konferencija ima važan vojni, a ne politički karakter", rekao je Šutanovac.

Za nas je važno da se pokažemo kao pouzdan partner, dodao je Šutanovac, ne samo za članice NATO, već i za sve druge zemlje, od kojih su neke danas prvi put u Beogradu.

On je podsetio da je Srbija pre nekoliko nedelja sa Evropskom unijom potpisala dva sporzuma, čime je "zaokružena legalna osnova za učešće naših jedinica u misijama EU".

"To je možda mali korak za EU, ili za čovečanstvo, ali je veliki i istorijski za Vojsku Srbije, jer ćemo, nakon učešća u misijama UN, učestvovati i u misijama EU", istakao je Šutanovac.

Prema njegovim rečima, na taj način "potvrđujemo evropsku perspektivu i privrženost univerzalnom sistemu vrednosti koji važi danas u svetu".

Šutanovac je zahvalio građanima Beograda na razumevanju za organizaciju NATO konferencije, ali se zahvalio i onim građanima koji su zbog toga protestovali.

"Smatarm da je ono što se dešavalo u Beogradu izraz demokratije. Samo molim građane da ne blokiraju ulice. Svaka vrsta protesta nije zabranjena", rekao je Šutanovac.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Miloje Miletić je podsetio da je Vojska u potpunosti uvažila zahteve organizacione interoperabilnosti i završila proces transformacije u profesionalnu armiju.

To je, kako je rekao, zahtevalo potpuno nov pristup obuci, po ugledu na moderne sisteme u savremenim oružanim snagama.

"Iako vojno neutralna, Srbija je, kao članica Partnerstva za mir, spremna da svoje odbrambene snage angažuje i van granica u multinacionalnim operacijama, sa mandatom UN i EU", naglasio je Miletić.

Prema njegovim rečima, prihvatanjem međunarodnih normi i odgovornim ponašanjem Srbija, "kao pouzdan partner i u okvirima svojih mogućnosti", doprinosi stvaranju sigurnijeg i efikasnijeg globalnog okruženja.

Komandant savezničke komande NATO za transformaciju, francuski general Stefan Abriel, rekao je da je ovo prvi put da NATO u Beogradu organizuje skup velike važnosti.

"Taj simbolizam je kao nijedan drugi i daje nam optimizam za budućnost ovog regiona, čiji su prosperitet i bezbednost vezani za evroatlanstki region", poručio je Abriel.

On je napomenuo da je interes za ovogodišnju konferenciju najveći u proteklih pet godina.

"Prisutno je 56 zemalja, a posebno sam ohrabren kvalitetom učesnika, među kojima je 25 načelnika i zamenika načelnika generalštabova", rekao je Abriel.

Osim predstavnika zemalja NATO, konferenciji prisustvuju i predstavnici zemalja članica Partnerstva za mir, Istanbulske inicijative za saradnju i Mediteranskog dijaloga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: