Srbija ključni problem regiona?

Srbija predstavlja jedan od ključnih problema u regionu jer ne prihvata realnost o Kosovu, ocenili bivši lideri balkanskih zemalja na konferenciji u Bečićima.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.05.2011.

10:00

Default images

Beogradu je poručeno da mora da prihvati da je Kosovo nezavisno i da povede ceo region ka Evropskoj uniji.

Specijalni gost konferencije, koja se održava pod pokroviteljstvom crnogorske vlade, bio je bivši američki predsednik Bil Klinton, koji je napravio lapsus pa je umesto Crne Gore pozdravio Makedoniju.

Jedan od centara crnogorskog turizma na jedan dan bio je centar regionalne saradnje. Bivši lideri Balkana razmatrali su sadašnje probleme. U pomoć im je stigao i bivši američki predsednik sa porukom da Balkan mora da nastavi da traži mogućnosti da se integriše u Evropu, a da istovremeno "radi i na internoj integraciji".

Problem broj jedan u regionu, kako to vide bivši lideri, je Bosna i Hercegovina koja je ključna za stabilizaciju, ali i Srbija koja, kako su rekli, treba da prihvati realnost

"Treba pokušati pomoći Beogradu i Prištini da se usredsrede na prioritete iz realnih okolnosti. Beograd, po mom uverenju, treba da shvati da je nemoguća revizija granica i da je Kosovo nezavisno, što god oni mislili da li treba priznati Kosovo ili ne. I da se usredsrede na to šta je budućnost Srbije, a to je evro perspektiva", poručio je Milo Đukanović.

"Mi smo Hrvatima u Bosni poslali poruku vaša država je BiH, vaš glavni grad je Sarajevo i svoju politiku tamo kreirajte. Tu poruku iz Beograda Srbima u Bosni još nismo čuli", kazao je Stjepan Mesić.
Igor Lukšiæ (arhiva)
Za jedinog aktuelnog predstavnika vlasti koji se našao u Bečićima, crnogorskog premijera, problem u odnosu sa Srbijom se mora rešiti, samo i Beograd treba da ga vidi.

"Ja ga svakako ne vidim u Crnoj Gori...Čini mi se da se u Srbiji i dalje forsiraju određene teme na način da se u pojedinim pitanjima i dalje ne prihvata da Crna Gora može da gradi svoj stav i svoju budućnost na način na koji je očigledno drugačiji od onog kako se na te stvari gleda u Beogradu", kazao je Igor Lukšić.

Jedan od retkih gostiju iz Srbije bio bivši premijer Zoran Živković, ali on nije bio učesnik nekog od panela.

"Pitao sam kako je pravljen spisak gostiju. Ima u Srbiji spisak gostiju koji su u jako dobrim odnosima sa aktuelnom vlašću u Crnoj Gori i naravno da bi oni bili rado viđeni gosti. Oni su rekli principijelno bilo da se zovu samo 'bivši', od Klintona, kao estradno političke zvezde, do svih drugih, i Kučana i Mesića", kazao je Živković i dodao da je u "Srbiji malo bivših", pa je možda otud deficit u gostima iz Srbije.

Makedonija ili Crna Gora?

Bil Klinton na konferenciji u Beèiæima (Beta)
Najveća zvezda konferencije, Bil Klinton, najviše je u Bečićima govorio o globalnom zagrevanju, Avganistanu, Libiji i to je možda objašnjenje, zbog čega mu se na kraju govora potkrala greška, pa se umesto sa Crnom Gorom pozdravio sa Makedonijom.

"Makedonija je tako prelepa. Zato nemojte da zabrljate. Srećno i Bog vas blagoslovio", poručio je Klinton u Bečićima.

Spoljnopolitički analitičar Obrad Kesić kaže da taj lapsus pokazuje problem američke spoljne politike, a to je da regija nije bitna za vitalne interese Amerike i često dolazi do zabune.

"U suštini im je svejedno da li je Makedonija ili Crna Gora. Ista je poruka i iste su fraze. I mislim da treba da budemo realni da shvatimo koliko god da žele da imaju specifičan značaj, realnost jeste da Amerikanci mogu da naprave greške, kao na primer da je Balkan Baltik", kaže on.

Klinton je tokom boravka u Crnoj Gori dobio počasni doktorat na privatnom fakultetu Mediteran u Baru, a mediji prenose da su ulaznice za druženje sa bivšim američkim predsednikom koštale od 850 do 1150 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

171 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

5 h

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: