Ministar razočaran obnovom KCS

Dinamika rekonstrukcije Kliničkog centra Srbije, zbog lošeg idejnog projekta, moraće da se preispita, izjavio je ministar zdravlja Zoran Stanković.

Izvor: B92

Utorak, 05.04.2011.

15:22

Default images

Rekonstrukcija te ustanove nije još započeta, a prema ranijim najavama, planirano je da bude završena do 2012. godine.

Posle razgovora sa rukovodstvom KCS, Stanković je novinarima rekao da je veoma razočaran onim što je čuo o projektu rekonstrukcije te ustanove, na kom je bio angažovan jedan konzorcijum iz Italije.

Stanković je, posle obilaska Poliklinike KCS i Nacionalnog PET centra, rekao da su loši proračuni seizmološkog talasa napravljeni još kad je započeta izgradnja KSC 1974. godine i da rešenja tog i drugih problema koje je predložio konzorcijum iz Italije nisu prošla reviziju u Srbiji. "Odluke iz prethodnog perioda su sada smetnja za rekonstrukciju. Zbog neadekvatnog proračuna zidova i nosećih stubova, potrebno je pojačavati ih zbog seizmološkog talasa, pa smo u obavezi da ponovo pogledamo dinamiku rekonstrukcije. Italijani nisu adekvatno reagovali i na vreme dali projekte", pojasnio je ministar.

Upitan zašto do sada javnost nije upoznata sa problemima rekonstrukcije KCS, Stanković je kazao da je neko morao da počne da priča o tome. Prema njegovim rečima, sredstva koja je Evropska investiciona banka odobrila za taj projekat su na raspolaganju, a ta institucija će do detalja biti upoznata sa svim činjenicama o projektu.

"Očekujem da nama Italijani plaćaju penale, a mi moramo upoznati javnost sa dešavanjima i mogućim rešenjima", kazao je ministar.

Direktor KCS Đorđe Bajec je tom prilikom istakao da su već osmišljena prava rešenja za rekonstrukciju tog centra i da će ona za nekoliko dana biti predstavljena javnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: