Talas cunamija stigao do Kurila

Talasi cunamija nastali posle zemljotresa od 8,9 stepeni Rihtera u Japanu, stigli su do Kurilskih ostrva. Ruske vlasti evakuišu stanovništvo.

Izvor: B92

Petak, 11.03.2011.

11:28

Default images

Iz zone moguće poplave na Kurilskim ostrvima evakuisano je 11.000 ljudi, javila je agencija RIA novosti.

Prema izveštaju te agencije, registrovani su talasi cunamija visine oko metar na južnokurilskim ostrvima Šikotan i Kunašir, na ostrvu Iturup od 10 santimetara.

Brodovi koji su bili ukotvljeni izlaze na otvoreno more, a stanovništvo se poziva da zadrži prisebnost i prati saopštenja.

Itar-Tas je iz Vladivostoka javio, pozivajući se na lokalne seizmologe, da se na južnokurilskom ostrvu Kunašir osetio zemljotres u četiri navrata, snage do pet stepeni.

Zbog pretnje cunamija u Južnokurilskoj, Kurilskoj i Severnokurilskoj oblasti stanovništvo se evakuiše na bezbednije lokacije, s nadmorskom visinom od 30 do 40 metara, saopštila je pres služba Glavne oblasne uprave Ministarstva za vanredne situacije.

Posle zemljotresa od 8,9 stepeni Rihterove skale Japan je pogodio cunami izazvan potresom

"Objavljena je vanredna situacija i kod nas na Kurilima, u Sahalinskoj oblasti. Tamo, takođe, treba da budu donete mere za sprečavanje štete i za pogibije ljudi", rekao je predsednik Rusije Dmitrij Medvedev.

Rad ruskih službi za vanredne situacije će kontrolisati ministar za vanredne situacije i civilnu odbranu Sergej Šojgu.

Ruska državna agencija izveštava da je prvi talas cunamija stigao do Kurilskih ostrva i Sahalina, znatno izgubivši na snazi. U priobalnim oblastima registrovani su talasi od pola do dva metra i nema nikakve štete, navodi Itar-Tas, dodajući da je prvi talas došao do naselja Malo-Kurilsk.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

17 h

Podeli: