Renoviranje starih bioskopskih sala

Novi Beograd je na putu obnove starih bioskopskih sala koje su predstavljale važne tačke na kulturnoj mapi nekadašnjih generacija Novobeograđana.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.08.2010.

10:56

Default images

Rekonstruišu se dvorane “Fontana” i “Jugoslavija”, a investitori su opština i gradski sekretarijat za kulturu.

Nekadašnji urbani i kulturni orijentiri Novog Beograda, decenijama su oronuli, zapušteni i zarasli u korov, pretvoreni u trgovačku zonu sa okuženjem buvlje pijace.

Pripadnik one generacije Novobeograđana koja je u njima sticala prva kinematografska znanja reditelj Srdan Golubović, s nostalgijom se seća njihovog zlatnog doba.

"Bioskop ‘Jugoslavija’ je bio bioskop koji je preuzimao repertoar iz ‘Kozare’ i ’Jadrana’ i to je bio ozbiljan arthaus program, a u bioskopu ’Fontana’ su se davale komedije i akcioni filmovi“, каžе оn.

"Za mene lično, ova dva mesta su mesta na kojima sam naučio prve stvari o filmu, gledao većinu filmova na kojima sam odrastao i koji su na mene najviše uticali", priča Golubović.

Čelnici novobeogradske opštine spremni su da ovim napuštenim zdanjima udahnu novi život.

Pošto im je razvoj kulturnog života prioritet, zadržali su bioskope u svojoj nadležnosti.

U „Fontani“ su nedavno otpočeli grubi radovi posle kojih sledi obnova fasade i uređenje enterijera.

"Poslovi koji se sad obavljaju su poslovi na hidroizolaciji, zameni dotrajalih instalacija, polomljena su stakla, voda je curila unutra, zaista je puno toga propalo. Što se tiče oblika spoljašnjeg izgleda, objekat će zadržati svoj oblik. U pitanju je objekat pod zaštitom koji je simbol Novog Beograda i drago nam je da smo našli način što će izgledati kako je ranije izgledao i zadržati prethodnu namenu, odnosno što će ovde ponovo biti bioskop", kaže Nenad Milenković, predsednik opštine Novi Beograd.

Dok će renoviranje „Fontane“ u koju će biti uloženo pola miliona evra potrajati, uređenje bioskopa „Jugoslavija“, koje će početkom sledeće godine postati pozorište, privodi se kraju.

"Posle 20 godina Novi Beograd ponovo dobija teatarsku scenu. Prvih nekoliko godina tu će gostovati malo pozorište ‘Duško Radović’. Unutra je napravljena kompletna pozorišna tehnika, nova scena, sala, osvetljenje, novo pozorište. Ostalo je da se urade fasada i prilazni plato jer su oni u lošem stanju", dodaje Milenković.

Ideju da bivša „Jugoslavija“ postane pozorište, a „Fontana“ centar evropskog filma većina žitelja ovog kraja pozdravlja.

Da je zamiso o specijalizovanom bioskopu dobra, veruje i Srdan Golubović.

Uprkos činjenici da je projekat obnove bioskopa „Balkan“ propao, on kaže da ne treba odustati od reanimacije mreže bioskopa koja znači dugoročno ulaganje u kulturu.

"To je mesto gde se ne prodaje samo zabava, gde se vrši edukacija jedne sredine, naroda, i mislim da je značaj obnove bioskopskih sala mnogo veći od onoga što ljudi često vide i onoga što jeste pomaganje umetnosti koja je bliska zabavi", kazao je Golubović.

Opštinski funkcioneri, koji su osnovali i novobeogradsku kulturnu mrežu i pokrenuli učmalo novobeogradsko leto, obećavaju, po principu više lokalnih centara u budućnosti, sadržajniju kulturnu ponudu ovog dela grada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: