"Ne uveličavati incidente u Pazaru"

Portparol muftije sandžačkog Samir Tandir kaže da se incidentima u Novom Pazaru daje prevelik prostor u medijima, a zanemaruje diskriminacija Bošnjaka.

Izvor: FoNet, Beta

Četvrtak, 19.08.2010.

12:51

Default images

Tandir kaže da je to suštinski problem i da očekuje hitan razgovor legitimnih predstavnika Bošnjaka i vlasti u Beogradu.

Prema rečima portparola muftije Muamera Zukorlića bezbednosna situacija u Novom Pazaru je stabilna.

"Treba pustiti istražne organe da utvrde stvarni povod - da li je to bilo slučajno ili namerno. Prema nekim nezvaničnim informacijama, reč je o nestašluku maloletnika", kazao je on.

Prema njegovoj oceni, povod i prostor u medijima nakon kamenovanja autobusa je bio prevelik, a zanemarene su suštinske stvari kao što su diskriminacija Bošnjaka - verska, ekonomska i druga.

To, kako je ocenio Tandir, govori o dvostrukim aršinima i standardima.

Podsetimo, u Novom Pazaru u sredu je zapaljena zastava Srbije na Osnovnoj školi "Desanka Maksimović", a zbog toga su privedena trojica mladića.

Srpska zastava stajala je pored bošnjačke koja nije oštećena.

Ranije je bačen kamen na autobus "Niš ekspresa" koji je prolazio kroz Novi Pazar, a zbog tog incidenta privedena je grupa mladića.

Stranke iz Sandžala o incidentima

Funkcioner Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) Meho Omerović ocenio je da poslednji incidenti u Sandžaku nisu bezbednosni problem, već "kampanja za izbore".
Incidenti kampanja za izbore, ocenjuje Meho Omeroviæ (www.sdp.rs)
Omerović kaže da incidenti izazivaju razumljiv strah kod građana Srbije, ali da se zbog smirivanja napetosti i preterivanja u ocenama stanja mora jasno reći da je na delu "klasična" politička priča.

"Ni u najtežim godinama ratova u SFRJ na tim prostorima nije bilo problema koji su ugrožavali bezbednost. Građani Srbije moraju znati da Bošnjaci nisu bezbednosna pretnja, niti je država Srbija pretnja za Bošnjake", rekao je Omerović.

Omerović je kritikovao glavnog muftiju Islamske zajednice u Srbiji Muamera Zukorlića zbog retorike u kampanji za Bošnjačko nacionalno veće, ocenjujući da “on očigledno koristi svaku priliku da napravi problem i tamo gde ga nema".

A Stranka demokratske akcije (SDA) saopštila je da je paljenje državne zastave Srbije štetan i opasan događaj i pozvala nadležne da reaguju u skladu sa zakonom.

SDA Sandžaka pozvala je političke partije i nevladine organizacije u Novom Pazaru da doprinesu očuvanju reda, jer je to u interesu svih građana.

"Paljenjem zastava ne poboljšavaju se stvari, već se samo pogoršavaju", navodi se u saopštenju i zaključuje da takvi događaji udaljavaju moguće investitore iz Sandžaka.

Analitičari: Smanjiti zapaljive izjave

S druge strane, politički analitičar i urednik časopisa Nova srpska politička misao Đorđe Vukadinović, iako smatra da su incidenti koji su se poslednjih dana dogodili u Sandžaku relativno sitni i izolovani, kaže da oni ipak zabrinjavaju, jer bi mogli biti okidač za nove slične događaje.

"Ne može se prenebregnuti činjenica da ti incidenti mogu da eskaliraju i dobiju širi značaj nego što bi inače imali, s obzirom na osetljivu višenacionalnu sredinu u Sandžaku i lošu ekonomsku situaciju u Srbiji", rekao je Vukadinović.
Incidenti sitni ali zabrinjavajuæi, ocenjuje Ðorðe Vukadinoviæ (FoNet, arhiva)
On je dodao da je u ovom trenutku najvažnije da se učesnici i organizatori incidenata pronađu i kazne u skladu sa zakonom, ali i da se svi akteri političkog života u Sandžaku najozbiljnije javno i lično upozore da njihove zapaljive izjave i postupci mogu imati šire nesagledive posledice.

Analitičar Dejan Vuk Stanković ocenjuje događaje u Sandžaku kao neprijatne i da bi za Srbiju bilo opasno ako u sadašnjem trenutku izostane adekvatna reakcija i delovanje.

"Još gore bi bilo za Sandžak i politički život u Srbiji, ako to postane šira pojava", rekao je Stanković.

On je dodao da je neophodno da se ozbiljno deluje policijskom akcijom povodom dosadašnjih incidenata, ali i da se dijalogom otkloni "zapaljiva" politička situacija u Sandžaku.

Sandžački odbor za ljudska prava ocenjuje da se ponavljanjem incideneta u Novom Pazaru "naziru uznemirujuće tendencije" i poziva da se "bez zapaljive retorike sagleda koren problema".

"Permanentno insistiranje na podeljenosti i netrpeljivosti uvek dovodi do situacije u kojoj niko ne dobija", navodi se u saopštenju Sandžačkog odbora za ljudska prava.

Odbor je pozvao sve lokalne institucije i organe u Novom Pazaru da ovim problemima priđu s punom odgovornošću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: