Preko sto Mladićevih snimaka u Hagu

U javnost je procurio prvi od snimaka zaplenjenih iz kuće Ratka Mladića, koje je navodno sam tajno snimio.

Izvor: B92

Petak, 13.08.2010.

17:06

Default images

Reč je o Mladićevom telefonskom razgovoru sa Dobricom Ćosićem, kako se pretpostavlja, iz 1995. godine.

Na više od stotinu audio kaseta i diskova, koje je Srbija početkom godine prosledila Haškom tužilaštvu, navodno su Mladićevi razgovori i sa Slobodanom Miloševićem, Jovicom Stanišićem i Radovanom Karadžićem.

U jedinom snimku koji je javnost imala priliku da čuje, Dobrica Ćosić pokušava da ubedi Ratka Mladića da se pomiri sa Radovanom Karadžićem, nakon što ga je smenio sa mesta komandanta vojske Republike Srpske.

To je samo jedan od snimaka sa više od stotinu kaseta i diskova zaplenjenih iz Mladićeve kuće, a razgovore je navodno snimao tajno.

Mladićev advokat Miloš Šaljić tvrdi da je taj materijal zaplenjivan od 2003, odnosno od prvog pretresa, pa sve do ferbuara ove godine, kada je bio poslednji. Čudno mu je što su tek nedavno dostavljeni haškom tužilaštvu.

“Ni ja, ni članovi porodice nismo vršili uvid u to, nismo to odslušali i ne znamo šta ima na kasetama. To može biti da je ono što je stvarno, a ja pravo da vam kažem plašim se da se nešto dodaje i za druge potrebe”, kaže Šaljić.

Kancelarija Vlade Srbije za saradnju sa Tribunalom Mladićeve snimke je tužilaštvu u Hagu dostavila početkom godine.

Direktor Vladine kancelarije Dušan Ignjatović odlučno negira da je država dostavljanje odlagala.

“Ako je to spekulacija da je sada to nešto što je nađeno pre ne znam koliko godina, pa da je to tek sada dato, to prosto ne odgovara istini. Dakle, kako su stvari nalažene u pretresima, tako su one slate u Tribunal. Mislim da bi tribunal to mogao da potvrdi. Dakle, da se tu neko igrao sa nečim, to se nije događalo”, kaže on.

Ako je Mladić zaista tajno snimao svoje telefonske razgovore, što bi kroz proveru autentičnosti trebalo da utvrdi Haški sud, pitanje je zašto je to radio.

Njegov advokat kaže da je Mladić hteo da piše knjigu, ali to nije bio jedini motiv.

“Jedan deo je bio za obezbeđivanje sebe lično, da mu nešto ne napakuju, da se zna šta je sa kim pričao, a šta nije”, objašnjava Šaljić.

Beogradski advokat Toma Fila tvrdi da je na jednoj od traka i razgovor koji je Mladić sa njim vodio.

Kako priča Fila, Mladić ga je 1996, na jednom od sastanaka koji je snimao, pitao - šta misli o Haškom tribunalu, a Fila mu je odgovorio da to nije dobar sud.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: