Petak, 06.08.2010.

13:18

Kamp na Velikom ratnom ostrvu

U okviru kampanje "Dan Dunava" na Velikom ratnom ostrvu u toku je studentski kamp, posvećen očuvanju eko sistema, zagađenju vode i nacionalnom parku Đerdap.

Izvor: B92

Default images

Kamp će biti otvoren do 31. avgusta, do kada će učesnici biti uključeni u različite aktivnosti od radionica do rada na terenu.

Oko 50 tak studenata sa privatnih i državnih fakulteta u Srbiji spava u šatorima na Velikom ratnom ostrvu, pohađa predavanja o očuvanju eko sistema i zagađenju vode i radi na studiji koja se bavi upravljanjem akumulacijom Đerdap.

"Bili smo na postrojenju za preradu vode za piće ’Makiš’ i bili smo u ’Koka kola’ sistemu da vidimo postrojenje za preradu otpadnih voda tako da smo videli obe strane ciklusa. Između ostalog, ovde je praksa i sam boravak u prirodi jer je i to razumevanje prirode“, kaže Marko Radojčić, student Građevinskog fakulteta.

Jedna od prvih radionica koju su za mlade organizovali Direkcija za vode u saradnji sa Svetskim fondom za zaštitu prirode bila je posvećena ciklusu kruženja vode.

„S obzirom na to da je za ekologiju i ekološki kamp to jako važno jer je voda jedno čudo i bitna je zato što je neophodna i za očuvanje života i pod velikim je pritiskom zbog čovekovih aktivnosti koje mogu da ugroze i kvalitet i količine vode koje su nam na raspolaganju“, rekao je predavač u kampu Marko Ivetić.

Inicijativa za studentski eko- kamp pokrenuta je pre četiri godine, a među organizatorima je kompanija koja ne može da zamisli svoju proizvodnju bez ovog resursa od neprocenjivog značaja.

"Kao privredni subjekt koji u svom poslovanju koristi jedan od najvažnijih resursa –vodu, dužni smo da brinemo o njoj i zato podržavamo ovakve inicijative nastojeći da smanjimo loš uticaj našeg poslovanja na prirodu", izjavio je Sotiris Janopulos iz „Koka Kola Helenik“ kompanije.

Budući inženjeri, menadžeri i ekolozi raspravljali su i da li je bitnije vodu prečistiti u urbanom ili ruralnom području, koliko se novca ulaže u zaštitu prirode, a koliko u naoružanje i da li je monitoring ugroženog prirodnog dobra jeftiniji od sanacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: