SAD: Sada EU jedinstveno o Kosovu

Vašington pozvao evropske zemlje da budu jedinstvene i podrže odluku MSP-a da je nezavisnost Kosova legalna.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 22.07.2010.

17:37

Default images

Sjedinjene Države pozdravile su objavljeno mišljenje Međunarodnog suda pravde o Kosovu, prema kojem deklaracija o nezavisnosti Kosova nije narušila međunarodno pravo.

"Međunarodni sud pravde čvrsto ističe da je deklaracija nezavisnosti Kosova legalna, što je presuda koju mi podržavamo", rekao je portparol Stejt departmenta Filip Krouli.

"Sada je vreme za Evropu da bude jedinstvena i stane iza zajedničke budućnosti", rekao je Krouli.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton pozvala je sve zemlje, uključujući i Srbiju, da priznaju Kosovo nakon što je Međunarodni sud pravde ocenio da odluka o proglašenju nezavisnosti Kosova nije prekršila međunarodno pravo.

"Pozivamo sve države da pređu preko pitanja statusa Kosova, da se na konstruktivan način angažuju kako bi podržali mir i stabilnost na Balkanu, a mi pozivamo sve države koje to do sada nisu učinile da priznaju Kosovo", navodi se u saopštenju Hilari Klinton.

Mišljenje Međunarodnog suda je u skladu "sa mišljenjem koje odavno zastupaju SAD, odnosno da je deklaracija o nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom", rekla je Klintonova.

Nezavisnost Kosova do sada je priznalo 69 država.

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen saopštio je da izneseno "savetodavno mišljenje" Međunarodnog suda pravde u Hagu nema nikakvog uticaja na delovanje i mandat Kfora na Kosovu.

Rasmusen je, u kratkom saopštenju, istakao da je "primio na znanje" ocenu Suda u Hagu i podvukao da će "Kfor i dalje sprovoditi svoj mandat očuvanja bezbednosti i zaštite na nepristrasan način širom Kosova".

Kfor će to činiti, zaključio je generalni sekretar NATO, "na korist svih zajednica, kako većine, tako i manjine" na Kosovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: