Lekari pred istražnim sudijom

Osmoro uhapšenih pod sumnjom da su umešani u korupciju u vezi sa nabavkom lekova za Institut za onkologiju privedeni su danas istražnom sudiji.

Izvor: B92, Beta

Petak, 02.07.2010.

14:42

Default images

Kako je saopštio tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević, oni daju iskaz pred sudijom Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu.

Privedeni su direktor Instituta za onkologiju Nenad Borojević, načelnik Odeljenja pedijatrijske onkologije Zoran Bekić, direktorka apoteke u Institutu Ivana Popović, pomoćnik direktora za zdravstvenu delatnost Instituta Zoran Tomašević.

Pred sudiju su izvedeni i uhapšeni predstavnici farmaceutskih kompanija - generalni direktor "Roš" DOO Vojislav Petrović, direktor onkološkog sektora kompanije "Farmasvis" Andrej Soretić, šef poslovne jedinice farmaceutske komapnije "Astra Zeneka" Predrag Marinković, i produkt menadžer farmaceutske komapnije "Astra Zeneka" Ana Matović.

Svi oni su uhapšeni u sredu 30. juna 2010. godine.
Uhapšeni sa leva u desno: Zoran Bekiæ, Zoran Tomaševiæ, Ivana Popoviæ, Vojislav Petroviæ, Nenad Borojeviæ, Predrag Marinkoviæ i Andrej Soretiæ (Tanjug)
Tužilaštvo za organizovani kriminal je podnelo zahtev za sprovođenje istrage protiv njih osmoro, kao i protiv naučnog savetnika za kliničku onkologiju i savetnika direktora Klinike za medikalnu onkologiju Instituta Ivana Popova i predstavnika farmaceutske kompanije "Merk" Renea Kautza.

Sumnja se da su svi osumnjičeni u periodu od marta 2007. do kraja 2009. godine nezakonito sprovodili postupak javnih nabavki, unapred dogovarajući i određujući farmaceutske proizvođačke kompanije koje će dobiti posao isporuke za pojedine vrste citostatika sa "B" i "C" liste za Institut za onkologiju.

Oni se sumnjiče da su uticali na povećanu potrošnju citostatika određenih farmaceutskih kuća - "Roš", "Merk", "Astra Zeneka", "Aktavis", "Sanofi Aventis" i "Farmasvis".

Njima su unapred saopštavani podaci o potrošnji citostatika, planiranim postupcima javnih nabavki, dostavljane informacije neophodne za sačinjavanje najpovoljnije ponude, a potom donošene odluke i zaključivani ugovori o kupovini citotoksičnih preparata.

Osumnjičeni iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije su na ime toga od pomenutih kompanija primali poklone i to u vidu gotovog novca, a pored toga na njihovo ime su uplaćivani i odgovarajući novčani iznosi po osnovu navodnih autorskih honorara.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je predložilo da se prema svim osumnjičenima donesu rešenja o sprovođenju istrage i da im se odredi pritvor.

Astra Zeneka: Sarađujemo u istrazi

Farmaceutska kompanija Astra Zeneka, čijih je dvoje menadžera uhapšeno pod sumnjom da su povezani sa aferom podmićivanja lekara Instituta za onkologiju, saopštila je da poštuje zakone i etičke kodekse i da je spremna na punu saradnju u istrazi.

Farmaceutska kuća je naglasila da je u potpunosti spremna na saradnju u istrazi koja je u toku i da će se dodatno angažovati na prikupljanju informacija koje mogu doprineti rasvetljavanju slučaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: