Grčka: Ispitati rad stranih banaka

Grčka bi mogla da sprovede istragu o ulozi američkih investicionih banaka u grčkoj dužničkoj krizi, kaže premijer Grčke Jorgos Papandreu.

Izvor: B92

Nedelja, 16.05.2010.

20:42

Default images

"Trenutno sprovodimo parlamentarnu istragu u Grčkoj kojom pokušavamo da utvrdimo zbog čega su stvari krenule u pogrešnom smeru i koji postupci su bili negativni", kazao je on za CNN.

"Slične istrage se sprovode i u drugim zemljama, kao i u SAD... Čuju se reči poput 'obmana' i 'nedostatak transparentnosti'. Tu postoji velika odgovornost", rekao je Papandreu.

Američki tužioci već sprovode široku kriminalištičku istragu poslovanja šest velikih banaka sa Vol Strita kojom treba da se utvrdi da li je bilo obmanjivanja investitora.

Upitan da li postoji mogućnost preduzimanja pravnih postupaka protiv banaka Papandreu je rekao da ne "isključuje mogućnost" traženja odštete, ali i da će procene o tome biti donete kada budu dobijeni rezultati istrage.

Evropska unija i Međunarodni monetarni fond (MMF) prošle sedmice su dogovorili slanje pomoći Grčkoj u iznosu od 110 milijardi evra. Vlada Grčke će morati da smanji javne troškove i poveća poreze u pokušaju da smanji sadašnji deficit, sa 13 odsto od BDP-a na tri odsto, koliko zahteva evrozona.

Papandreu je kazao da je vlada u prvom kvartalu već smanjila budžetske izdatke za 40 odsto u odnosu na prošlu godinu i povećala prihode od poreza za 10 odsto.

Te mere izazivaju proteste grčkih sindikata i radnika, koje sa pažnjom posmatraju investitori, procenjujući da li će socijalistička vlada Grčke izdržati pritisak javnosti ili će, pak, ublažiti reforme.

I pored brojnih protesta koji preplavljuju ulice Atine, istraživanja javnog mnenja pokazuju da većina građana veruje da je paket pomoći bio neophodan Grčkoj da izađe iz krize.

Veliki broj građana, takođe, smatra da će teret pomoći biti nejednako raspoređen - da će najviše pogoditi obične ljude, a da će političari iz nje profitirati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: