Počeo sastanak ministara NATO-a

U Talinu počeo skup ministara spoljnih poslova NATO-a. Alijansa razmatra novi strateški koncept, sistem odbrane i kontrolu naoružanja.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.04.2010.

15:49

Default images

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen izjavio je da će na dvodnevnom skupu ministri spoljnih poslova Alijanse razmatrati novi strateški koncept i pitanje nuklearnog oružja, raketne odbrane i kontrole naoružanja.

Otvarajući dvodnevni skup, Rasmusen nije spomenuo zahtev BiH za članstvo u NATO-u, ali je u najavi sastanka navedeno da će se razmatrati da li je ta zemlja ispunila uslove za dobijanje Akcionog plana za članstvo.

Agenciji Beta je ranije rečeno da će šefovi diplomatija NATO-a u četvrtak i petak u Talinu razmatrati da li je BiH ispunila uslove za dobijanje Akcionog plana za članstvo u Atlantskom savezu, kao i da na tu odluku ne može uticati da li će u Savetu bezbednosti UN glasati za nove sankcije prema Iranu.

Rasmusen je rekao da je u proteklih nekoliko meseci ostvaren značajan napredak u kontroli naoružanja.

NATO bi trebalo da učestvuje u tom procesu, rekao je Rasmusen i dodao da će se raspravljati o tome na osnovu načela solidarnosti, zajedničkih troškova i potreba za vojnom moći u nesigurnom svetu.

Generalni sekretar NATO-a ocenio je i da je sastanak u Talinu važna etapa za odluke koje će biti donete na samitu Alijanse u Lisabonu krajem ove godine.

"Takođe ćemo razmeniti mišljenja o onome što će biti središnja tema Lisabvonskog samita: usvajanje novog strateškog koncepta", rekao je Rasmusen.

On je naveo da će grupa stručnjaka koje će predvoditi bivša američka državna sekretarka Medlin Olbrajt uskoro predati izveštaj s analizama i preporukama, na osnovu kojih će on pripremiti nacrt koncepta i početi pregovore koji bi trebalo da dovedu do dokumenta sa smernicima za budućnost NATO-a.

"Taj dokument će izvesno odrediti novu ulogu i misiju Alijanse, a dve stvari neće biti promenjene: transatlantski cenar gravitacije NATO-a i naša posvećenost uzjamnoj obrani. To su temelji NATO", rekao je generalni sekretar NATO-a.

Ranije je najavljeno da će glavne teme nezvaničnog sastanka šefova diplomatija Atlantskog saveza u Talinu biti operacija NATO-a u Avganistanu, novi strateški koncept Atlantskog saveza, američko-ruski sporazum o smanjenju strateških nuklearnih snaga i buduća nuklearna politika NATO-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: