Telo prve dame stiglo u Varšavu

U Varšavu su iz Moskve stigli posmrtni ostaci supruge poljskog predsednika i još 40 žrtava avionske nesreće.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 13.04.2010.

10:05

Default images

U Varšavu su iz Moskve specijalnim avionom stigli posmrtni ostaci supruge poljskog predsednika, Marije Kačinjski i još 40 žrtava avionske nesreće kraj Smolenska. Kovčeg sa telom prve dame zajedno sa kovčegom predsednika Leha Kačinjskog biće izložen u Predsedničkoj palati, gde će im Poljaci odati poštu.

Kovčeg sa telom prve dame Marije Kačinjski u pogrebnoj povorci pronet je kroz špalir Varšavljana.

Telo prve dame identifikovala je poljska ministarka zdravlja Eva Kopač po burmi sa ugraviranim imenom Leha Kačinjskog, a identitet je potvrdio i njen brat.

Svega 14 tela žrtava avionske nesreće se moglo prepoznati, 20 samo približno, dok kod ostalih eksperti u Moskvi moraju da obave genetske analize i uporede sa uzorcima DNK koji su im stigli iz Varšave.

Poljski mediji javljaju da na vojnom aerodromu u Smolensku treba da bude podignut najveći komad olupine ispod koga su ostaci još nekih tela.

Državna sahrana i zajednički oproštaj od 96 žrtava nesreće planirani su za subotu.

Ceremonija na kojoj su prisustvo najavili vodeći evropski i svetski državnici, kao prvi predsednik Rusije Dmitrij Medvedev i američki predsednik Barak Obama, biće na Trgu Pilsudski u Varšavi, pred Grobom neznanog junaka.

Predsednik Leh Kačinjski i njegova supruga Marija biće zatim sahranjeni u nedelju, u uskom porodičnom krugu.

U međuvremenu, vršilac dužnosti predsednika Poljske Bronjislav Komorovski , imenovao je novog šefa državne bezbednosti.

"Imenovao šefa državne bezbednosti Stanjislav Kožej. Njegov prvi zadatak će biti da utvrdi nova pravila o putovanjima visokih vojnih zvaničnika", kazao je Komorovski.

Poljska je još pre dve godine, kada je u avionskoj nesreći stradalo gotovo celo rukovodstvo vojnog vazduhoplovstva, trebalo da uvede praksu da ključni generali ne smeju leteti istim avionom.

Komorovski će sutra saopštiti i datum održavanja predsedničkih izbora u Poljskoj, koji moraju biti održani u roku od dva meseca od dana raspisivanja.

Ivanov: U avionu nije bilo eksplozije i požara

Prema preliminarnim podacima, u avionu predsednika Poljske Leha Kačinjskog pre pada se nije dogodila ni eksplozija, ni požar, izjavio je potpredsednik Vlade Rusije Sergej Ivanov.

"Preliminarna analiza crnih kutija je pokazala da se u avionu nisu dogodili eksplozija ili požar", rekao je Ivanov na sednici državne komisije za istragu nesreće.

Ivanov je saopštio da će analiza crnih kutija biti završena verovatno do kraja ove nedelje.

Predsednik Međudržavnog avio komiteta (MAK), Tatjana Anodina je kazala da je pri pregledu i analizi delova aviona, kao i crnih kutija utvrđeno da su motori aviona radili "sve do trenutka sudara sa preprekom, a požara ili eksplozije nije bilo".

Anodina je navela da nije registrovano ni otkazivanje uređaja aviona i dodala da će danas biti završena analiza putanje leta.

"Organi EU i drugih država ne sumnjaju u objektivnost zaključaka komisije", istakla je ona.

Šef istražnog komiteta pri Državnom tužilaštvu Rusije, Aleksandar Bastrikin kazao je da će istraga na mestu pada aviona trajati još tri ili četiri dana jer su "mnogi materijalni dokazi i fragmenti tela duboko u zemlji".

Ministarka zdravlja Rusije Tatjana Golikova je saopštila da je danas do podneva identifikovano 48 od 96 žrtava.

Golikova je navela da DNK identifikacija poginulih može trajati sve do sredine naredne nedelje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: