Pedagoški asistenti za romsku decu

Program "Podrška Romima - pedagoški asistenti u osnovnim školama" ima za cilj da se premosti jaz koji postoji između Roma i ostatka populacije.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.04.2010.

10:52

Default images

Ideja je da se romskoj deci pruži podrška kako bi se na najbolji mogući način prilagodili i uključili u redovan sistem obrazovanja. Brojnim manifestacijama se u Srbiji obeležava Međunarodni dan Roma, koji je ustanovljen da bi se ukazalo na težak položaj Roma u svim državama.

Ovaj program zajednički sprovode Ministarstvo prosvete i OEBS, a on se za sad sprovdi samo u jednoj šabačkoj školi.

Ružica Vasiljković već tri godine radi kao pedagoški asistent u Osnovnoj školi “Stojan Novaković” u Šapcu. Gotovo svakodnevno, kroz razgovor sa decom, nastavnicima i roditeljima pokušava da pomogne romskoj deci da savladaju prepreke.

"Smatram da je jedan od najvećih uspeha to što sam uspela da ne postoji nikakva diskriminacija u ovoj školi, da su deca druže, pomažu, zaista sam prezadovoljna", kaže Ružica Vasiljković, pedagoški asistent.

Osim uključivanja u redovan sistem obrazovanja, pedagoški asistenti za romsku decu organizuju radionice i dodatnu nastavu, kako bi što više romske dece završilo školu.

"Pomaže nam da učimo bolje, da imamo bolje ocene", kaže Cveja Grbić.

"Kada treba nešto da se nauči mi dodjemo i pitamo, i kad nam nešto nije jasno", rekao je Boban Vasiljković.

Pedagoški asistent olakšava komunikaciju sa roditeljima, a od velike je pomoći i rukovodiocima škole.

"Pomak koji se vidi je da je zbilja bolja komunikacija sa romskom decom, roditeljima romske dece. Mislim da polako gradimo dobre saradničke odnose što je cilj i nama i obrazovanju", kaže Jasmina Mijić, zamenica direktora OŠ “Stojan Novaković".

Bez obzira na potrebu za programom podrške Romima, u Šapcu samo jedna škola ima pedagoškog asistenta, što je nedovoljno - smatraju u Nacionalnom savetu romske nacionalne manjine.

"To je vrlo nezadovoljavajuće kada je u pitanju cela Srbija iz razloga što nemamo zakonsku regulativu koja bi naterala lokalnu samoupravu da prepozna da li je potrebno neko lice da se bavi romskom problematikom", kaže Sofka Vasiljković, potpredsednica Saveta romske nacionalne manjine.

Prema popisu iz 2002. godine, u Srbiji ima 63 % Roma bez završene osnovne škole, a namera Ministrasva prosvete i OEBS-a je da se preko ovog programa nepovoljna statistika popravi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: