Gubici "Jata" 26 miliona evra

Generalni direktor "Jat ervejza" Srđan Radovanović kaže da direktni gubici iznose 26 miliona evra, ali da to javno preduzeće ne razmišlja o stečaju.

Izvor: B92

Utorak, 16.03.2010.

12:54

Default images

On je precizirao da "Jat ervejz" direktno duguje 10 miliona evra Agenciji za kontrolu letenja, između pet i šest miliona evra aerodromu "Nikola Tesla", pet miliona dobavljačima za delove i još pet raznim drugim dobavljačima, dodajući da akumulirani obračunski gubitak od 1991. godine iznosi oko 146 miliona evra, a ne 180 miliona kao što spekulišu mediji.

Srpska nacionalna avio-kompanija Jat ervejz dužna je oko 26 miliona evra. Generalni direktor Jat ervejza Srđan Radovanović, međutim, ističe da su gubici kompanije u prošloj godini prepolovljeni, sa 32 miliona evra na 16,5. Ipak nacionalnom avio-prevozniku slede nova zaduživanja.

„Mi o stečaju ne razmišljamo, nas tek očekuju bolja vremena“.

Ovako s optimizmom direktor „Jata“ gleda na dug kompanije od oko 26 miliona evra. „Jat“ planira čak i uzimanje novog kredita od oko 52 miliona evra za poboljšanje poslovanja, popravku i zakup aviona. Radovanović se ne boji tereta novih dugova.

"U kriznim vremenima dobri i loši menadžeri se razlikuju što jedni prihvataju da poslovanjem upravlja diktatura straha“, kaže generalni direktor "Jat ervejza“ Srđan Radovanović.
Srðan Radovanoviæ (FoNet)
Dug "Jat tehnici“ je skoro isplaćen, ostala su samo potraživanja za februar, a dobar deo duga "Jat keteringu“ je vraćen, tvrdi Radovanović.

On obećava i da će biti namireno potraživanje beogradskom aerodromu, koji je nedavno raskinuo ugovor po kome je "Jat“ naplaćivao aerodromsku taksu.

"Mislim da su naši prijatelji iz "Aerodroma Beograd“ dobro promislili kada su doneli ovu odluku i da su procenili da ta odluka jeste u korist putnika. Ali ako su naše teškoće nasleđene i deo smo iste infrastrukture onda smo očekivali određeno razumevanje s obzriom da od njih nije bilo razumevanja, mi smo bili prinuđeni da zahtevamo krediti i od tog kredita ćemo mi njima da platimo“, kaže on.

Potraga za strateškim partnerom još je u toku, a jedini ozbiljni razgovori, kako tvrdi Radovanović, vode se sa "Turkiš erlajnsom“. Kako bi povratili putnike "Jat“ omogućava besplatan taksi putnicima sa i do Beogradskog aerodroma.

"Zaključili smo da kada putnik sleti na Surčinski aerodrom i kada treba da pozove svog ujaka, brata od tetke ili komšiju da dođe po njega da to košta mnogo više nego što bi bila njegova ušteda da je karta jeftinija, odnosno ljudi smatraju da je ovo nešto što je udobnije“, kaže on.

Najavljeno je i besplatno zdravstveno osiguranje za putnike koji idu u zemlje Evropske unije, a kako bi pokazali kvalitet usluge predstavnici Jata su novinarima podelili sendviče koji se služe u njihovim avionima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: