Vukčević: Hag je intrigantna tema

Tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević izjavio je da je tema nasleđa Haškog tribinala "vrlo intrigantna".

Izvor: B92

Utorak, 23.02.2010.

13:23

Default images

"Ovde je skup predstavnika iz cele regije, vrlo je temperamentno. Zamišljeno je tako da panelisti, sad su to bili sudija Patrik Robinson, glavni tužilac Serž Bramerc i još njih nekoliko odgovaraju direktno na pitanja. Pitanja su dosta provokativna, u sali je pregrejana atmosfera, ima dosta dobacivanja", kazao je Vukčević.

Srpski tužilac boravi u Hagu na konferenciji o nasleđu Haškog tribunala na kojoj učestvuju zvaničnici tog suda i međunarodni stručnjaci.

On je naveo da su na skupu i Srbi i Bošnjaci i Hrvati, kao i rođaci poginulih tako da sve, kako je istakao, daje atmosferu koja je malo uzavrela.

U radu konferencije učestvuje i zamenik tužioca i portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić.

Učesnici konferencije će, tokom više rasprava razmotriti "stretegiju" i "dugoročno očuvanje nasleđa" Tribunala preko "arhive i informativnog centra", kao i "značaj nasleđa za žrtve i za zajednice u bivšoj Jugoslaviji".

Teme će biti i suđenja za ratne zločine pred nacionalnim sudovima, razvoj kapaciteta nacionalnih pravosuđa za ta suđenja i budućnost nasleđa Tribunala.

U sutrašnjim raspravama na konferenciji učestvovaće, kako je najavljeno, ministarka pravde Snežana Malović i tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević, koji prati i današnji rad.

Skupu u Hagu prisustvuju i predsednica Vrhovnog suda Srbije Nata Mesarović i predsednik suda za ratne zločine Siniša Važić, a na današnjim raspravama govorili su i direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić i branilac pred Tribunalom Tomislav Višnjić.

U radu skupa učestvuju i predstavnici pravosuđa i vlada BiH, Hrvatske, zemlje domaćina Holandije, te više nevladinih i međunarodnih organizacija, poput OEBS i UN.

Bramerc o hapšenju begunaca

Serž Bramerc (Fonet,arhiva)
Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bremerc upozorio je da bi ostanak preostale dvojice begunaca na slobodi imao negativan uticaj na nasleđe suda.

Bramerc je rekao da će haško tužilaštvo najviše doprineti nasleđu koje sud ostavlja tako što će "okončati tekuće procese", ali i obezbediti da begunci, Ratko Mladić i Goran Hadžić, budu uhapšeni.

"Ako se to ne dogodi, to bi imalo negativan uticaj na nasleđe Tribunala", kazao je Bramerc.

Glavni tužilac je naglasio da će "uspeh Tribunala u krajnjoj liniji zavisiti od toga kako će naš rad nastaviti nacionalna pravosuđa" u regionu bivše Jugoslavije.

"Imamo puno poverenje u predsednike sudova i tužioce u regionu. Ja apsolutno verujem u njihovu posvećenost da rešavaju probleme i menjaju svest", istakao je Bramerc.

Precizirao je da je haško tužilaštvo nacionalnim pravosuđima u poslednje dve godine predalo istražni materijal o 43 osobe protiv kojih optužnice nisu podignute u Hagu.

Kao prepreku saradnji pravosuđa u regionu, Bramerc je izdvojio nemogućnost izručenja optuženih, dodajući da je uznemiravanje i zaštita svedoka i dalje aktuelno pitanje.

Haško tužilaštvo, međutim, "nije kontrolor nacionalnih pravosudnih sistema", naznačio je Bramerc.

Robinson: Suđenje Karadžiću do 2014.

Predsednik Haškog tribunala Patrik Robinson kaže da očekuje da će proces Radovanu Karadžiću, kao poslednji pred Tribunalom, biti okončan u februaru 2014. godine.

Robinson je, međutim, rekao da bi žalbena faza suđenja Karadžiću, po njegovom očekivanju, trebalo da bude okončana u februaru 2014.

"Mandat sudijama Tribunala do 2011. trebalo bi da u martu produži Savet bezbednosti UN", najavio je Robinson.

Odgovarajući na pitanje o obeštećenju žrtvama ratnih zločina, Robinson je kazao da je veliki pobornik isplate obeštećenja i da je to pitanje tri puta pokretao pred Savetom bezbednosti i u Generalnoj skupštini UN.

"Do sada nisam dobio povoljan odgovor, nadam se da je to samo zbog ekonomske krize", rekao je predsednik Tribunala, napominjući da se zalaže i za formiranje komisija za utvrđivanje istine u zemljama bivše Jugoslavije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

9 h

Podeli: