Četvrtak, 18.02.2010.

17:43

Reakcije ministara na prijave DRI

U prvim reakcijama na prijave državnog revizora, funkcioneri koji se sumnjiče za nenamensko trošenje iz budžeta, tvrde da nisu počinili nikakve nepravilnosti.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Državna revizorska institucija Srbije (DRI) podnela je danas prekršajne prijave protiv 19 funkcionera iz sadašnje i prethodne Vlade Srbije zbog nenamenskog trošenja iz budžeta za 2008. godinu. Ipak, nosioci funkcija koje državni revizor sumnjiči za nepravilnosti, tvrde da za tako nešto nema osnova.

Nekadašnji ministar prosvete Zoran Lončar tvrdi da kao ministar nikada nije odobrio, niti potpisao, nijedan račun za reprezentaciju.

Državna revizorska institucija za Lončara je navela da je odobrio plaćanje ugostiteljskih usluga koji nisu nastali u svrhu posla i poslovne saradnje.

Lončar je naveo da mu kao bivšem ministru nije omogućeno da učestvuje u postupku revizije i da mu nije dostavljena dokumentacija o tome i da se nada da će mu ona biti dostavljena. On je dodao da će se odazvati pozivu sudije za prekršaje.

Lončar je naveo da je lično 2008. godine prvi put do tada odlukom uredio pravo na korišćenje reprezentacije i lice odgovorno za sprovođenje te odluke.

"Prema posrednim saznanjima koje imam, najveći iznos za ugostiteljske usluge za koje DRI smatra da ne postoje dokazi da su korišćeni za obavljanje poslova odnose se na kafu i sokove Uprave za zajedničke poslove državnih organa, koja je i obrazovana da za službene potrebe organa pruža te usluge", kazao je Lončar.

On je dodao da mu nije poznato zašto Ministarstvo nije pružilo valjane dokaze DRI za ugostiteljske usluge koje su plaćene u periodu kada je bio ministar, a koje su koristili zaposleni u tom ministarstvu.

A sadašnji ministar prosvete Žarko Obradović kaže da je očekivao prijavu DRI i da će uvažiti odluku sudije za prekršaje.

"Očekivao sam prijavu, zato što smo dobili primedbe revizora, uložili smo argumente i dokaze, neki su uvaženi, neki ne", rekao je Obradović u izjavi Tanjugu i naglasio da će Ministarstvo predočiti sve dokaze sudiji za prekršaje i uvažiti njegovu odluku.

Državna revizorska institucija saopštila je da je protiv Obradovića podneta prekršajna prijava "zato što je odobrio plaćanje ugostiteljskih usluga na osnovu dokumentacije iz koje se nije moglo utvrditi da li su troškovi nastali u svrhu posla i poslovne saradnje".

Obradović, međutim, izgleda da ne sumnja u opravdanost prijave protiv Zorana Lončara.

"Očigledno da je izveštajem revizora obuhvaćen rad Ministarstva prosvete tokom 2008. godine kada je Ministarstvo vodio moj prethodni kolega", rekao je Obradović.

DRI je prijavu podnela i protiv ministara za Kosovo i Metohiju Gorana Bogdanovića koji poručuje da će o nepravilnostima, zbog kojih je Državna revizrska intitucija podnela prekršajnu protiv njega, raspraviti u nadležnom sudu.

"Svu dokumentaciju i okolnosti u vezi sa utvrđenim nepravilnostima predstavićemo na sudu, a uglavnom se radi o nepravilnostima knjigovodstvene prirode", rekao je Bogdanović.

On je kazao da je Ministarstvo razmotrilo i otklonilo primedbe DRI, o čemu je obavestio državnog revizora i dodao da nema primedbe na njegov rad, kao i da je postupak kontrole obavljen u skladu sa zakonom.

Prema saopštenju DRI, prijava protiv Bogdanovića podneta je zbog sumnje da je "isplaćivao novac po ugovorima o delu bez dokaza da je posao izvršen", kao i da je "odobrio plaćanje ugostiteljskih usluga na osnovu dokumentacije iz koje se nije moglo utvrditi da su troškovi nastali zbog posla".

Na spisku funkcionera protiv kojih je DRI podnela prijave je i Bogdanovićev prethodnik na funkciji ministra za Kosovo i Metohiju, Slobodan Samardžić, koji tvrdi da nije dobio prekršajnu prijavu, te zbog toga ne želi da je komentariše.

Samardžić je Tanjugu rekao da je nije u redu da ga o tome obaveštavaju novinari i da je DRI trebalo da ga upozna sa svojim namerama.

DRI je za Samardžića navela da je izvršio isplate po ugovorima o delu bez dokaza da je posao izvršen i da je odobrio plaćanja ugostiteljskih usluga na osnovu dokumentacije iz koje se nije moglo utvrditi da su troškovi nastali u svrhu posla i poslovne saradnje.

A ministar trgovine Slobodan Milosavljević kaže da je njegovo ministarstvo ispravilo nepravilnosti zbog kojih je DRI podnela prekršajne prijave.

U pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, Milosavljević je ocenio da su te nepravilnosti, koje se odnose na projekat Srbija-Dunavski sliv, nastale zbog greške u knjigovodstvu.

Milosavljević je naveo da DRI smatra da projekat nije trebalo da bude finansiran iz sredstava namenjenih za izgradnju i pozicioniranje nacionalnog brenda Srbije, već iz druge pozicije u budžetu.

Kako je naveo, taj projekat je nakon sprovedenog postupka javne nabavke, rezultirao izradom fotomonografija i fotografija i izložbama u Beogradu i više evropskih prestonica. Ukupna vrednost izrade fotografija na platnu bila je 689 400 dinara

"Spreman sam da kompletnu dokumentaciju prezentujem sudu. Na nezavisnim sudskim organima je da ispitaju čitav slučaj", rekao je Milosavljević.

DRI sumnjiči ministra Slobodana Milosavljević da je preuzeo obaveze i odobrio plaćanje izdataka koji nisu odobreni budžetom.

Ministarstvo rada i socijalne politike saopštilo je da će predočiti nadležnom sudiji za prekršaje sve dokaze i argumente za odbacivanje prekršajne prijave koju je podneo državni revizor, izjavio je državni sekretar tog ministarstva Zoran Martinović.

"Primenjivali smo procedure koje su se sprovodile godinama unazad i prilikom ranijih finansijskih kontrola nije bilo govora da se radi o bilo kakvim prekršijima", rekao je on agenciji Beta.

Prema njegovim rečima, možda je bilo grešaka u radu, ali ne i elemenata za krivičnu, pa čak ni za prekršajnu prijavu.

Martinović i sekretar u istom ministarstvu Tatjana Matić osumnjičeni su da nisu sproveli postupak javne nabavke usluga u skladu sa Zakonom i da su odobrili plaćanje ugostiteljskih usluga za koje se nije moglo utvrditi da su namenjene u poslovne svrhe, a Matićeva je osumnjičena i da je plaćala ugovor o delu bez dokaza da je posao izvršen. Zakon o budžetskom sistemu ni na koji način nije prekršen, što će pred sudom biti i dokazano, rečeno je u Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja povodom prekršajne prijave protiv ministra Olivera Dulića.

U Ministarstvu su rekli da je nalog za plaćanje dobara, koji je bio povod za podizanje prekršajne prijave, potpisan na nižim nivoima ministarstva pre nego što je Dulić postao ministar životne sredine i prostornog planiranja.

Precizirano je da se radi o četiri-pet miliona dinara za opremu namenjenu Institutu "Vinča".

U Ministarstvu poljoprivrede nisu želeli da daju nikakav komentar na prekršajnu prijavu koju je protiv sadašnjeg ministra Saše Dragina podnela Državna revizorska institucija sve dok ne dobiju zvaničan dokument.

"Ministarstvo poljoprivrede nije dobilo nikakav zvaničan papir o tome, tako da nemamo na osnovu čega da komentarišemo", kažu u Ministarstvu.

Bivši ministar trgovine Predrag Bubalo, protiv koga je podneta prekršajna prijava zbog plaćanja po ugovorima o radu, a bez dokaza da su ti poslovi izvršeni, kaže da ne zna o kakvim se to ugovorima radi.

"Svi ugovori o radu vezani su za Ministarstvo trgovine, gde su poslovi obavljani, sva dokumenta nalaze se tamo, kao i ljudi koji mogu da posvedoče", kazao je Bubalo.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević ocenio je da je za Srbiju važno što ima nezavisnu reviziju i što je čitav proces obavljen bez ikakvih političkih pritisaka.

"Primedbe revizora su uglavnom knjigovodstvene i tamo gde je bilo nepravilnosti, one su otklonjene", kazao je Milosavljević.

On je izjavio da je spreman da na sudu argumentovano dokaže svoje tvrdnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: