Suđenje Kneževiću: Veštak pogrešio?

Preokret na suđenju Goranu Kneževiću. Glavni veštak, po čijem je izveštaju napisana krivična prijava, priznao je da je pogrešio.

Izvor: B92

Utorak, 08.12.2009.

15:51

Default images

Svedok tužilaštva u procesu protiv nekadašnjeg gradonačelnika Zrenjanina Gorana Kneževića, Ljubomir Stankov, odrekao se analize cena zemljšta i njenog opremanja, na osnovu čega je napisana krivična prijava, a posredno i optužnica.

Odbrana i optuženi nestrpljivo su očekivali ovo svedočenje, pa je sam Goran Knežević pre početka današnjeg saslušanja ponovio da će dokazati da ne da je oštetio budžet, već da je na osnovu njegovog rada Zrenjanin mnogo zaradio.

Prvog dana nastavka suđenja pred sudijama se pojavilo pet svedoka, a u naredna tri dana svoje iskaze trebalo bi da da još njih 19.

Nastao je neočekivani obrt na suđenju Goranu Kneževiću i ostalim članovima takozvane građevinske mafije.

Ljubomir Stankov, koji je za potrebe policije napisao analizu cene zemljišta, cene zakupa i komunalnog uređenja, odrekao se tog izveštaja.

Stankov, koji je kao član stručnih službi opštine učestvovao u određivanju sporne cene zakupa zemljišta u industrijskim zonama od šest evra po kvadratnom metru, sada kaže da smatra da je ta cena prava.

Podsetimo, na osnovu analize Stankova napisana je krivična prijava, a ona je korišćena i prilikom pisanja analize na osnovu koje je napisana optužnica.

Ljubomir Stankov je pred sudom rekao da je zbog brzine, ishitrenosti i pomalo iz neznanja pogrešio u analizi.

Kako je rekao, u analizu je stavio pogrešnu cenu zemljišta, novac dobijen od EU i iz NIP-a pogrešno je prikazao kao prihode budžeta, a u analizu je uvrstio i očekivane prihode do 2010. godine. Kako je rekao, čak je za jednu parcelu pogrešio površinu.

Pre početka saslušanja ukupno 24 svedoka, novinarima se obratio i Goran Knežević, koji je ponovio da je proces politički motivisan i naglasio da će dokazati da nije oštetio budžet grada.

“Ovo suđenje je proces koji se vodi po modelu ‘drž’te lopova’. Na to ukazuje i ova revizija koju su uradili državni organi o trošenju javnog novca”, ocenio je Knežević.

“Mi ćemo na ovom suđenju u narednih par dana, uveren sam, pokazati da nije bilo nenamenskog trošenja budžeta u Zrenjaninu, već je budžet Zrenjanina bio samo povećan svim ovim za šta se mi optužujemo”, tvrdi on.

“U Zrenjaninu je zemljište izdavano po šest evra, a u mnogim drugim lokalnim samoupravama to je zemljište čak i jeftinije, a ministri i Vlada najavljuju da će se građevinsko zemljište investitorima davati i besplatno”, podsetio je bivši gradonačelnik Zrenjanina.

“Mi ćemo sve to predočiti sudu i ja sam uveren da će sud znati da odluči o tome ko je u stvari građevinska mafija u Srbiji”, očekuje Knežević.

On nije želeo da govori o trenutnom, ali i budućem političkom angažmanu, rekavši da je koncentrisan na suđenje, ali da u politici nije sve rekao.

Na pitanje kakav je njegov trenutni status u Demokratskoj stranci, Knežević je rekao da nije dobio informaciju da je isključen iz stranke, ali da je ”zagubio partijsku knjižicu“ i da je ”možda zaključana u nekom sefu“.

Suđenje se nastavlja saslušanjem preostalih 19 svedoka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: